Op stap met Op Stoapel

UITSTAP 2023: Blankenberge en ZEEBRUGGE

Op 22 april 2023 reden we richting Blankenberge om daar kennis te maken met de enthousiaste vrijwilligers van vzw De Scute. We zijn ook langsgeweest bij de gebroeders Wittevrongel en de gerestaureerde Askoy II van Jacques Brel.

Lees het uitgebreide verslag hier.

Uitstap 2022: Rivertours

Na twee jaar op onze honger te zitten was op zaterdag 2 april eindelijk zover. We vaarden vanuit Temse met Rivertours op een boeiende boottocht. Onderweg zagen we de containerterminal van het Deurganckdok en de scheepswerf in Rupelmonde. Uniek voor deze editie was de muzikale opluistering door Marc Hauman. Naast de lichtjes van de Schelde bracht hij natuurlijk ook “Zet een kraan voor je raam vannacht“.

Lees het uitgebreide verslag hier.

Uitstap 2020 en 2021: Zierikzee

Onze uitstap ging normaal op 18 april 2020 naar Ouwerkerk-Zierikzee. De bus was zoals gewoonlijk al in januari volzet. Op het programma stond een bezoek aan het Watersnoodmuseum, een broodjesmaaltijd in het Grand Café, een bezoek aan klipperschip Morgenster en het stadshuismuseum Zierikzee. Meer info hier.
Maar corona besliste er anders over. Ook de tweede datum 12 september kon niet doorgaan. Dit omdat er voor het 120 jaar oude Boelschip Morgenster (bouwnummer 100) geen schipper meer is. Het bezoek aan dit schip had het toppunt van deze reis moeten zijn.

Uitstap 2019: Oostende

Op 30 maart 2019 trokken we naar Oostende waar we het gerenoveerde schoolzeilschip Mercator en Ijslandvaarder Amandine gingen bezoeken. Nadien trokken we naar het heemkundig museum de Plate en brachten we een bezoek aan het Noordzee Aquarium. Meer info hier.

Uitstap 2018: Binnenvaartmuseum Dordrecht – Molens Kinderdijk

Op 24 maart vertrokken we met 60 reislustigen  naar het binnenvaartmuseum “R Siegfried” van vereniging De Binnenvaart in Dordrecht en naar het legendarische Unesco erfgoed van “Kinderdijk”.

Een verslag met foto’s kan je hier vinden.

Kinderdijk-pomphuis

Reis Dordrecht 2018: naar de film over Kinderdijk in het voormalige pomphuis, tevens aanlegplaats voor de bootjes.

Uitstap 2017: Kabellift Strépy/Thieu – Hellend vlak van Ronquières

Op 1 april 2017 trokken we met een volle bus naar Wallonië voor een bezoek aan de kabellift van Strépy en het hellend vlak Van Ronquières.

Per boot en met gids gingen we van de hydraulische lift N°3 naar hydraulische lift N°4 waar we ook de machinekamer konden bezoeken, een unieke ervaring met appreciatie voor wat een uitzonderlijke kunstwerken de hydraulische liften van toen wel waren.  Nadien ginden we met een toeristisch treintje terug naar de kabellift van Strépy/Thieu die we uitgebreid konden bezoeken na de lunch bovenaan in de lift.

Rond 16u gingen we met de bus richting het hellend vlak van Ronquières waar we konden genieten van prachtige vergezichten. Nadien genoten we van het spektakelparcours  ’een boot, een leven’ (gewijd aan de binnenvaart en de werking van het hellend vlak) met vertoning van een film + bezoek aan de panorama-toren van 150m hoog. Weerom een prachtige reis met gelukkig de weergoden aan onze zijde.

Een verslag met foto’s en video kan je hier vinden.

Zicht op de hydraulische scheepskift N°4

Uitstap 2016: Rotterdam – Hellevoetsluis

Op 19 maart 2016 trokken we naar Rotterdam en Hellevoetsluis in Nederland. ’s Morgens brachten we een bezoek aan de “Historische werf Rotterdams Welvaren”, museum / ateliers / bouwwerf van een replica van een 18e eeuws Linieschip “De Delft”

Op de middag vervolgden we onze reis naar Hellevoetsluis gelegen aan de Haringvliet waar tal van andere bezienswaardigheden op ons lagen te wachten onder andere:

  • De “Bernisse,” een Mine Sweeper Coastal (MSC) gebouwd in 1953-55 op notabene de BOELWERF, ex-M927 SPA
  • Het kiel(droog)dok “Jan Blanken” van 1802,
  • Het lichtschip N° 12 “NoordHinder” van 1963
  • Jachthaven en verdedigingswerken de “Vesting”
Het droogdok 'Jan Blanken' met drijvende dokdeur

Het droogdok ‘Jan Blanken’ met drijvende dokdeur

Een verslag met foto’s en video kan je hier vinden

Uitstap 2015: Vlissingen

Op 30 mei 2015 brachten we een bezoek aan Vlissingen. Het werd een bezoek  aan de voormalige Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden  en aan de restanten van de voormalige KMS (koninklijke Maatschappij de Schelde) in Vlissingen. Een verslag met foto en video kan u hier raadplegen.

Rondleiding door stichting scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen met zicht op de gerestaureerde kraan .

Rondleiding door stichting scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen met zicht op de gerestaureerde kraan .

Uitstap 2014: Gravelingen

In 2014 gingen we met een bus naar Gravelingen (of Gravelinnes) in Noord-Frankrijk. De association Tourville bouwt daar aan de reconstructie van de Jean Bart.

Meer info op http://www.tourville.asso.fr/

Gravelingen

 

Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button