Op stap met Op Stoapel 2022 – Boottocht (verslag)

Nog geen 9u. of al onze reizigers zijn aan boord. Ook Bert die met de fiets de ijzige kou en de wegomlegging voor De Ronde trotseerde, haalt de bel. Iedereen stipt op tijd glijdt de Verdi de Temsebrug onder richting Deurganckdok.

Dirigent voor vandaag, Giuseppe Fortunino Bertolo, heeft zoals elk jaar weer een hoogdag in petto voor de in totaal 121 reislustige leden van de vereniging en de vele sympathisanten die dit jaar in hetzelfde schuitje zitten (Jacques wist zelfs verschillende okra-leden te monsteren). Spijtig genoeg moesten er nog 14 reiswilligen passen omwille van ziekte e.a.

En zoals de meesten van ons het met de paplepel meekregen, huldigt ook onze reisleider het motto: ‘wij reizen om te leren’.

Zo gaat onze aandacht in het eerste deel van de trip uit naar alle bezienswaardigheden van de linkeroever richting Antwerpen. Na lezers Theo en Hugo, die de intro voor hun rekening nemen, komt de micro bij Paul voor de rest van de tocht. Het weer is ons genadig, maar houdt onze wangen fris. Genieten op het bovendek is er spijtig genoeg niet bij (er ligt zelfs nog ijs), maar toch is de zon van de partij die maakt dat we te allen tijde een mooi uitzicht hebben op het prachtige landschap langs ons aller moederstroom.

De grootste museumcollectie havenkranen ter wereld

Wie graag de weetjes over de schelde-oevers en de (geschiedenis van de) Antwerpse haven erop naleest wil ik graag verwijzen naar de bijzonder goed gedocumenteerde brochure die Paul Bertolo voor deze gelegenheid samenstelde.
(We kregen hierover ondertussen al complimentjes!)

Aan boord brengen Robert en Jacques de brochures aan de man en de vrouw.

In het Deurganckdok vaart ons passagiersschip bescheiden langs de grote reuzen die hier aangemeerd liggen bij de ‘grijperkes’. Trefzekerder dan in de kermisattractie, hebben deze reuze havenkranen altijd prijs. Ze moeten dan ook duizenden containers lossen in een recordtempo. MSC Tuxpan, Edith Maersk, MSC Cadiz en de Stolt Lotus laten zich vandaag bewonderen. Het is een indrukwekkend schouwspel en iedereen luistert dan ook geboeid naar de verhelderende uitleg van Paul die vlot de weetjes over containers, bedrijven, sluizen, dokken en schepen aan elkaar rijgt. We hebben er honger van gekregen en daar komen de broodjes. Alles verloopt heel vlot en hetzelfde mag gezegd van de bediening aan boord, chapeau voor de crew van Rivertours die de opvarenden op hun wenken bedient.

Ook de rechteroever moet er nu aan geloven op onze terugweg, maar we zetten op de linkeroever nog even voet aan wal voor een bezoek aan de Scheldewerf Rupelmonde NV, waar zelfs in het weekend de herstellingswerken doorgaan.

En dan de verrassing: geen versassing. We zouden een uur moeten wachten aan de Zeesluis in Wintam en dus wordt er beslist om stroomopwaarts voorbij Sint-Amands te varen tot Baasrode (waar net vandaag de Provinciale Erfgoedsite een nieuwe permanente tentoonstelling opent rond de geschiedenis van de scheepsbouw langs de Schelde).

Ondertussen zetten Eric en Marc de actie ‘Zet een kraan voor je raam vannacht’ in de spotlights.

En ‘k zet een kraan voor mijn raam vannacht

Want met dat beeld ben ik grootgebracht

k Zet een kraan voor mijn raam vannacht

t Geeft mij zo’n goed gevoel

Marc Hauman zingt “Zet een kraan voor je raam vannacht” met Paul Bertolo aan de micro. Copyright: Patrick Maes

Wanneer ook Baasrode en Sint-Amands achter ons liggen, zien we in de verte de lichtjes van Temse en wordt er uit volle borst meegezongen met Bobbejaans evergreen:

Op Stoapel bedankt u, u was zo’n publiek

Waarvan men alleen maar kan dromen

U heeft voor vandaag genoeg water gezien

Maar daar was u toch voor gekomen

Dus als u naar huis rijdt of waar u ook gaat

Voelt u reeds vol heimwee een traan

Weet dan dat in Temst een vereenging bestaat

Die ook volgend jaar op uitstap zal gaan

Zie ik de lichtjes van de Schelde

Eric en voorzitter Eddy bedanken de aanwezigen én onze schitterende dirigent Paul Bertolo.

Na de succesvolle evenementen van het voorbije jaar (tentoonstelling, filmavond, avond rond asbest) en de laatste positieve vorderingen in het kraandossier, mogen we met onze vereniging nu ook terugblikken op een bijzonder geslaagde uitstap.

Op naar de Erfgoeddag.

De Verdi op terugweg naar Temse. Copyright: Bert Bauwelinck

Auteur: Marc HaumanCopyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button