Vorige evenementen

evenementen4

2009 Verankerd

In 2009 was er het grote multidisciplinaire project ‘Verankerd’ met documentaires, interviews, foto’s, werken van de gemeentelijke academie, theater, muziek, Boelwandeling… Op een paar weekends tijd kwamen maar liefst 1700 mensen langs.

Expo Verankerd Temse from Op Stoapel on Vimeo.

Nieuws 2

2010 Bernisse

In 2010 bracht OP SToAPEL de Bernisse, een mijnenveger ‘made by Boelwerf-Temse’ in 1954, van Rotterdam naar Temse tijdens de manifestatie ‘Temse in de Wolken’. Ondanks het mindere weer gingen 1600 mensen aan boord om een kijkje te nemen.

Mijnenveger Bernisse 2014 from Op Stoapel on Vimeo.

evenementen1

2011 Boelmannen Vertellen

In 2011 toonden we in de Watermolen aan de Wilfordkaai in Temse het project ‘Boelmannen Vertellen’, dat tevens kaderde in de erfgoeddag 2011 met als thema ‘armoede’. Zes ex-werknemers vertellen honderduit over hun wedervaren vanaf hun prille jaren tot nu… gefilmde tijdsdocumenten om te koesteren en opnieuw te vertonen. Meer dan 500 mensen kwamen met open mond en pretlichtjes in de ogen kijken en luisteren.

trailer Boelmannen Vertellen from Op Stoapel on Vimeo.

Evenementen3

2012 ‘De Zaat, een plek om lief te hebben’

In september 2012 pakten we uit met een avondvullend theaterprogramma ‘De Zaat, een plek om lief te hebben’ in de Roxy in Temse. Met live interviews, muziek, film- en fotomontages en theater werd het een onvergetelijke avond. Dat de zaal volledig uitverkocht was, is een stimulans voor Op Stoapel om verder te gaan op zijn elan.

ledenwerking3

2013 Boelwerfgoed

Op de erfgoeddag op 21 april 2013 in AC De Zaat in Temse werd er ondermeer dieper ingegaan op de maquettes van schepen gebouwd door Boelwerf, die hier permanent zijn opgesteld. Onder de noemer ‘Boelwerfgoed‘ kregen de bijna 300 bezoekers een breed palet van film en expo voogescjoteld deskundig begeleid door ex-Boelmannen

2013 ‘In het zog van Boelwerf’

Op Stoapel werd ook uitgenodigd door het scheepvaartmuseum van Baasrode om een tentoonstelling over Boelwerf te organiseren in 2013 nl. ‘In het zog van Boelwerf’. Historiek, techniek en verhalen geven een sfeerbeeld van de Boelwerf. Het was de eerste expo van Op Stoapel buiten Temse. De teloorgegane peilboot Paster Pype was één van de onderwerpen.

Sloop Paster Pype from Op Stoapel on Vimeo.

2014 Boelschepen op de wereldzeeën

In 2014 nam Op Stoapel deel aan de erfgoeddag met de Expo ‚Boelschepen op de wereldzeeën’. Een nieuw fotoboek “Boelwerf in beeld”, waar ook Op Stoapel aan meewerkte, werd er voorgesteld. 450 bezoekers bezochten de expo die de focus legde op alle op Boelwerf gebouwde schepen die nog in de vaart zijn.

2015 Van plaat tot schip

Van 6 april 2015 t.e.m. 26 april 2015

Op Stoapel Online

Naast een facebookgroep en een Boelwerfblog heeft Op Stoapel sinds 2014 ook een eigen website. Op Stoapel startte van bij aanvang ook met periodieke nieuwsbrieven die gretig worden gelezen.

ledenwerking4

Op stap met Op Stoapel

Tussendoor gaat Op Stoapel op uitstap (Fort Liefkenshoek Kallo, visserijmuseum Mariekerke, MAS, Jean Bart Gravelines, NAVIGO Oostduinkerke, …)en komen we maandelijks bijeen om te plannen, te discussiëren en terug te denken aan de Boelwerfdagen. Regelmatig neemt Op Stoapel ook deel aan maritieme en watergebonden manifestaties (o.a. Waterkant Antwerpen, Tolerant Rupelmonde, Belgian Boat show Gent, Lillo Waterdorp) en we organiseren lezingen en begeleide rondwandelingen op de voormalige ‘Zaat’ (scheepswerf) en omgeving.

Boelwerfparcours

Op Stoapel doet geregeld constructieve voorstellen i.v.m. het erfgoed Boelwerf naar overheidsinstanties die belast zijn met erfgoedparticipatie en toerisme. We maakten een Conceptnota M22 Torenkraan over de enig overgebleven Boelwerfkraan en maakten een ontwerp voor een Boelwerf parcours.

Ledenwerking2

vzw Op Stoapel

Op 1 januari 2013 werd de vereniging een volwaardige vzw en werd er een ledenwerking opgestart. Momenteel telt Op Stoapel vzw 116 leden. De vereniging huurt sinds oktober 2013 een eigen lokaal ‚De Stuurhut’ bestaande uit een vergaderruimte en een opslagruimte voor het archief.

Op Stoapel kreeg in april 2011 een eervolle vermelding van de provincie Oost-Vlaanderen als waardevolle erfgoedorganisatie.

2021 Tentoonstelling De Zaat blaast

In de zomer van 2021 organiseerden we 13 weken lang een meer dan succesvolle tentoonstelling in het gemeentemuseum van Temse. Van 3 juli 2021 tot 26 september 2021 hebben we 1206 bezoekers ontvangen uit binnen- en buitenland. Er waren ook 150 kinderen die deelnamen aan de activiteit van Schatten van Vlieg. We hebben zowel de 1000e als de 1500e bezoeker feestelijk verwelkomt.

Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button