Vorige evenementen

evenementen4

2009 Verankerd

In 2009 was er het grote multidisciplinaire project ‘Verankerd’ met documentaires, interviews, foto’s, werken van de gemeentelijke academie, theater, muziek, Boelwandeling… Op een paar weekends tijd kwamen maar liefst 1700 mensen langs.

Expo Verankerd Temse from Op Stoapel on Vimeo.

 

Nieuws 2

2010 Bernisse

In 2010 bracht OP SToAPEL de Bernisse, een mijnenveger ‘made by Boelwerf-Temse’ in 1954, van Rotterdam naar Temse tijdens de manifestatie ‘Temse in de Wolken’. Ondanks het mindere weer gingen 1600 mensen aan boord om een kijkje te nemen.

Mijnenveger Bernisse 2014 from Op Stoapel on Vimeo.

 

evenementen1

2011 Boelmannen Vertellen

In 2011 toonden we in de Watermolen aan de Wilfordkaai in Temse het project ‘Boelmannen Vertellen’, dat tevens kaderde in de erfgoeddag 2011 met als thema ‘armoede’. Zes ex-werknemers vertellen honderduit over hun wedervaren vanaf hun prille jaren tot nu… gefilmde tijdsdocumenten om te koesteren en opnieuw te vertonen. Meer dan 500 mensen kwamen met open mond en pretlichtjes in de ogen kijken en luisteren.

trailer Boelmannen Vertellen from Op Stoapel on Vimeo.

 

Evenementen3

2012 ‘De Zaat, een plek om lief te hebben’

In september 2012 pakten we uit met een avondvullend theaterprogramma ‘De Zaat, een plek om lief te hebben’ in de Roxy in Temse. Met live interviews, muziek, film- en fotomontages en theater werd het een onvergetelijke avond. Dat de zaal volledig uitverkocht was, is een stimulans voor Op Stoapel om verder te gaan op zijn elan.

 

2013 ‘In het zog van Boelwerf’

Op Stoapel werd ook uitgenodigd door het scheepvaartmuseum van Baasrode om een tentoonstelling over Boelwerf te organiseren in 2013 nl. ‘In het zog van Boelwerf’. Historiek, techniek en verhalen geven een sfeerbeeld van de Boelwerf. Het was de eerste expo van Op Stoapel buiten Temse. De teloorgegane peilboot Paster Pype was één van de onderwerpen.

Sloop Paster Pype from Op Stoapel on Vimeo.

 

Op Stoapel Online

Naast een facebookgroep en een Boelwerfblog heeft Op Stoapel sinds 2014 ook een eigen website. Op Stoapel startte van bij aanvang met periodieke nieuwsbrief die gretig worden gelezen.

 

2015 Van plaat tot schip

Van 6 april t.e.m. 26 april 2015 liep in AC De Zaat de tentoonstelling ‘Van Plaat tot Schip‘. De tentoonstelling overspande zowel de Scheldehappening (op 6 april) als de Erfgoeddag (op 26 april). We kregen op een maand tijd maar liefst 2000 bezoekers.

Lees het verslag hier.

 

Boelwerfparcours

Op Stoapel doet geregeld constructieve voorstellen i.v.m. het erfgoed Boelwerf naar overheidsinstanties die belast zijn met erfgoedparticipatie en toerisme. We maakten een Conceptnota M22 Torenkraan over de enig overgebleven Boelwerfkraan en maakten een ontwerp voor een Boelwerf parcours.

 

Ledenwerking2

vzw Op Stoapel

Op 1 januari 2013 werd de vereniging een volwaardige vzw en werd er een ledenwerking opgestart. Momenteel telt Op Stoapel vzw 260 leden. De vereniging huurt sinds oktober 2013 een eigen lokaal ‘De Stuurhut’ bestaande uit een vergaderruimte en een opslagruimte voor het archief.

Prijzen

Op Stoapel kreeg in april 2011 een eervolle vermelding van de provincie Oost-Vlaanderen als waardevolle erfgoedorganisatie.

In 2020 kreeg Op Stoapel de publieksprijs van Erfgoedcel Waasland voor het boek ‘Made in Belgium by Boelwerf‘.

2021 Tentoonstelling De Zaat blaast

In de zomer van 2021 organiseerden we 13 weken lang een meer dan succesvolle tentoonstelling in het gemeentemuseum van Temse. Van 3 juli 2021 tot 26 september 2021 hebben we 1206 bezoekers ontvangen uit binnen- en buitenland. Er waren ook 150 kinderen die deelnamen aan de activiteit van Schatten van Vlieg. We hebben zowel de 1000e als de 1500e bezoeker feestelijk verwelkomt.

Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button