Het was op een zaterdagavond in februari. 5 februari 2022 stond met stip in onze agenda. Het was al geleden van onze succesvolle zomertentoonstelling dat Op Stoapel nog iets kon/mocht organiseren. De coronamaatregelen waren al iets gunstiger voor culturele activiteiten dan bij onze eerste poging in oktober 2021. Ons doel was om de bezoeker op deze filmavond mee te nemen op een reis naar de Boelwerf maar ook verder, over de Wereldzeeën. Dit deden we aan de hand van enkele unieke en soms nooit vertoonde beeldfragmenten.
Programma
Na het doorlopen van de administratie met ticket – en heden ook Covid Safe Ticket – zaten er 120 liefhebbers van Erfgoed in de Roxy te Temse. Het maximum toegelaten personen was 200, maar we merkten dat nog heel veel mensen voorzichtig zijn en liever nog even in “hun kot” blijven. Ook waren er enkele mensen in quarantaine zoals ons bestuurslid Mack.
Eric Bauwelinck startte de filmavond met een inleiding en beelden van de Harmonie van de Boelwerf. Daarna nam Eddy Van Grevelinge ons mee op een tocht langs alle gebouwen op de voormalige Boelwerf. Met een gids als Eddy kwamen natuurlijk alle sappige verhalen naar boven. Daarna voeren we nog mee met de Stolt Boel en volgden we beelden van de productie op de Zaat.
Dan was het tijd voor taal. Eddy vertelde over de verschillen in taalgebruik tussen de scheepswerf in Temse en haar zusterbedrijf in Hoboken. Beide werven hadden hun eigen taal, vooral wat het benoemen van werktuigen betreft. Het was echter de kunst vast te stellen tussen wat er “feijtelijk” bedoeld werd en wat men “eijgelijk” nodig had. Zo kon het dat iemand in Hoboken vroeg om het peird aan te slaan. De Temsenaar ging naar buiten, het paard zoeken. De Cockerill-man “sloeg den arm aan” zoals ze dit in Temse zouden noemen. In het Algemeen Nederlands staat dit bekend als een hijsbalk. Zo ontdekte we heel de avond kleurrijke werftaal.
Vlak voor de pauze nam Marc Hauman en Bert Van Reeth ons op muzikale wijze nog even mee naar de “Schaftijd” op de Boelwerf.
Na de pauze vertelde onze Op Stoapel secretaris, voormalig kapitein Paul Bertolo, over de Prince Laurent, die nu nog steeds vaart in Griekenland onder de naam Superferry II (ondertussen Superfast). De liefdesverklaring van Kapitein Verveniotis toverde menig trotse glimlach in de zaal. Wegens bovenvermelde redenen was Mack zelf niet aanwezig, maar Eddy vertelde hoe Mack tijdens de doop van de Prins Laurent Mack de banden van de nieuwe fiets van de Prins moest oppompen en hem de weg moest wijzen op de gigantische werf.
Een montage van enkele unieke beelden van Jimmy Hemelaer mocht zeker niet ontbreken. Naast Alex Suanet was hij één van de belangrijkste fotografen op de werf.
Marc bracht uit de Leidse Courant van 7 december 1968 het nieuwsbericht over de aanvaring van het Zweedse schip MS Kirribilli (als casco gebouwd bij Jos Boel in Temse waar hij in 1956 werd opgeleverd met bouwnummer 1337) in 1968 ter hoogte van de Steenbank te Walcheren. Zeven zeelieden van het eveneens Zweedse schip MS Magne lieten bij deze ramp het leven.
(Copyright Foto’s : International Maritieme Museum in Hamburg)
Toen was het weer tijd voor een muzikaal intermezzo. Zet een kraan voor je raam vannacht verwijst enerzijds naar de hit van Rob De Nijs, maar is ook de naam van onze actie rond het behoud van De Kraan. Marc en Bert brachten hun eigenzinnige versie van dit lied. En het publiek in de Roxy kon dit wel smaken. Het was die avond ook de eerste keer dat we de 2 maquettes van de kraan konden zien die onze voorzitter Eddy zelf had gemaakt. Hun schaduwenbeelden vulden het podium op monumentale wijze!
Het publiek was ook enthousiast over het kunstwerk van Diana Coppens dat je nu zelf kan kopen (klik hier voor meer info over deze benifietactie).
Om de avond af te sluiten bedankte Eddy nog iedereen die meegewerkt had aan de avond, de gemeente, het cultuurcentrum en vooral alle aanwezigen! We zien jullie graag terug op de volgende activiteit.
Auteur: Bert De Laet