P

Liefdesverklaring vanwege Kapitein Elias Verveniotis

E-mail van de Griekse Kapitein Elias Verveniotis, 26 augustus 2021

Geachte,

Mag ik me even voorstellen als de gezagvoerder van de Superferry II, Griekse vlag, ex-Prince Laurent, gebouwd op de Boelwerf, Temse,  bouwnummer 1477.

Ferry - Prince Laurent
Ferry Prince Laurent – BN

Dit schip is nog steeds in dienst van de Griekse rederij Golden Star Ferries. In 1992 werd het schip aan de Strintzis Lijn overgedragen en hernoemd als Ionian Express en onder Griekse vlag gebracht. Ze werd in de Perama scheepswerf verbouwd om aan de Griekse standaarden en regelgeving te voldoen. Sindsdien bevaart ze al 28 jaar non-stop als een trotse dame de Griekse wateren.

Dit jaar vaart het schip tussen de havens van Rafina, Andros, Tinos, Mykonos, Naxos en Paros.

Aan een snelheid van 21 knopen huisvest zij de passagiers als in een 5-sterren interieur. Dat komt doordat de eigenaars, de Heren Dimitris en George Stefanou haar met al hun liefde en kundigheid in het hart dragen om ze fris en competitief te houden.

Een gehele samenleving van shiplovers en eilandbewoners zijn met gemeende gevoelens van sympathie verbonden met het schip.

Elias Verventiotis

Wij zouden het appreciëren als jullie ons kunnen duiden wat het geheim was in het ontwerpen en bouwen van deze tijdeloze schepen, waaronder niet alleen de Prince Laurent.

Wij willen een hoera uitbrengen op dit meesterwerk van Belgische scheepsbouw en willen allen eren die tot dit mirakel hebben bijgedragen.

Tot zover deze kleine noot, die we als shiplover en bemanning kunnen en willen uitbrengen.

Getekend Kapitein Elias Verveniotis

Antwoord van Op Stoapel, 30 augustus 2021

Geachte Kapitein Verveniotis,

Ondergetekende schrijft u in naam van Op Stoapel, erfgoedvereniging van de Boelwerf die op de fles ging in 1994.

Superferry II werd inderdaad op de Boelwerf gebouwd in 1974 als Prince Laurent en wij zijn apetrots dat het schip nog steeds in dienst is en geliefd door bemanning en passagiers. Dat het schip na 47 jaar nog steeds “alive and kicking” is, is te wijten aan het uitzonderlijke vakmanschap van het Boelwerfpersoneel.

Het ontwerp was wel doordacht door de scheepsingenieurs en uitgevoerd door de gouden handen van de arbeiders, daarbij een parel van een schip creërend dat zo geliefd is door zovele mensen. Het is me duidelijk dat uzelf en uw oversten verliefd zijn op hun schip.

Iedere eigenaar droomt ervan om zijn brood te verdienen met zulk een schoonheid. Ik vrees dat men het heden ten dage moeilijk zal hebben om deze boven standaard schepen nog te vinden en/of te bouwen.

Zoals hierboven reeds gezegd ligt het geheim van het bouwen van deze boven-standaard schepen in de vakmanschap en engineering van de Boelwerfmensen en het is triestig dat de werf haar activiteiten heeft moeten staken omwille van politiek geklungel en felle concurrentie van goedkopere werven in het Verre Oosten .

Mogen wij u en uw bemanning nog veel jaren onder een gunstige wind en kalme zeeën vaargenot toewensen.

Getekend kapitein Bertolo Paul

Antwoord van kapitein Verveniotis, 7 september 2021

Beste,

Ik deel volkomen je zienswijze.

Ik zeg altijd dat iedereen die een job doet ze moet liefhebben en ze zo goed als mogelijk volbrengen.

Wij noemen dat in het Grieks “Meraki” hetgeen liefde en passie betekent. Dat is waarom ik geloof dat dit schip met Meraki is gebouwd en nog steeds drijvende en strijdbaar is ten opzichte van veel recentere schepen.

Groeten

Getekend kapitein Verveniotis Elias

Met dank aan Paul Bertolo voor het antwoord en de vertaling

De lezers die vloeiend Grieks begrijpen kunnen hier nog een uitgebreid interview met Elias Verveniotis zien:


Lees ook zeker eens het artikel over de Prins Filip in onze nieuwsbrief in 2010:

Noot betreffende meter- peterschap

Het is de gewoonte dat de meter/peter van een schip het schip doopt met, traditioneel, een fles Champagne die liefst in één smak breekt tegen de boeg of elders. Ook wordt de meter of peter dan gehonoreerd met een geschenk. Dat kan voor de dames een (liefst dure merknaam) halssnoer, armband, handtas etc… zijn. Voor de heren varieert dat van een (liefst dure) aktentas, aansteker, vulpen, fiets etc…

In het geval van de dooppeter van de Prince Laurent, kreeg Prins Laurent een koersfiets.

Verkoop aan Seajets

In 2021 werd Superferry II door Golder Star Ferries verkocht aan de firma Superjets. Het schip kreeg een opknapbeurt en vaart onder de naam Superstar.

Mediterranean Moor

In de Middellandse zee meren schepen dwars af op de kade. Dat spaart veel kaailengte en zo liggen ze knusjes naast elkaar.

Op het filmpje van de Superferry II zagen jullie dat het schip in achteruit de kade nadert, haar anker(s) gooit en daarop afremt (al dan niet met een klapje vooruit) om zo de kade rustig te naderen binnen de radius van haar op- of afrij ramp. Eens zover gooit een bemanningslid een werplijn naar de lijntjesman op de kaai en worden er meertouwen (trossen) overgehaald en belegd op de bolders. De meertouwen worden strak gezet terwijl de ankers in bedwang worden gehouden zodanig dat het schip veilig tussen ankers en kade wordt vastgehouden. Bij vertrek, gooi los die trossen, haal de ankers op en wegwezen. Zeer efficiënte manier om vlug in/uit de haven te geraken. Maar dit eist, rekening houdende met weersomstandigheden en zeegang, een jarenlange ervaring om een minimum aan brokken te maken met ernaast liggende schepen en/of kade.

Schets in bijlage maakt (hopelijk) één en ander duidelijker.

Auteur: Paul BertoloCopyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button