Jean Van Gorp 1928 – 2020

Op deze natte winderige novemberdag dwarrelen de roestbruine herfstbladeren neer op de aarde. Hun korte leven aan de takken is voltooid, maar ze leven verder in de aarde waar ze voedsel geven aan nieuw leven. Zo is het ook met het leven van mensen. Elke mens sterft maar de verhalen die ze hebben overgeleverd aan volgende generaties, inspireren en voeden nieuwe realisaties.  Ook Jean heeft ons gelukkig vele verhalen gegeven. Zo leeft hij verder bij nabestaanden en vrienden bij Op Stoapel.

Dat geldt evenzeer voor de andere bestuursleden die ons reeds ontvallen zijn José, Gaston, Jean en Luc. Ze verdienen allemaal ons diep respect.

Jean Van Gorp tijdens ons project ‘Boelmannen vertellen’

Het is een trieste dag afscheid te moeten nemen van jou Jean, in volle COVID-19 periode, op grote fysieke afstand, maar weet dat we je erg dankbaar zijn voor wat je ons hebt gegeven in de herfst van je leven. We zijn blij je gekend te hebben. Je zit in ons hart gebeiteld wees daar maar zeker van.

trailer Boelmannen Vertellen from Op Stoapel on Vimeo.


In het kader van onze reeks ‘Boelmannen vertellen’ hadden we in 2011 een interview met Jean over het leven op Boelwerf. We schetsten zijn leven als volgt.

Jean Van Gorp werd geboren in 1928 in Rupelmonde. Zijn vader, Victor, kwam van Antwerpen en begon als scheepsbouwkundig tekenaar op de scheepswerf CNR te Rupelmonde waar hij zijn vrouw, Maria Ledent, moeder van Jean, leerde kennen die er werkzaam was als secretaresse van grote baas Paul Chardome. De voertaal was destijds uitsluitend Frans.
Victor Van Gorp heeft maar één werkgever gekend en is op 65-jarige leeftijd geëindigd als bureelhoofd tekenkamer. Verder was hij ook nog leraar scheepsbouw aan de avond-vakschool van Rupelmonde.

Na zijn lagere school te Rupelmonde en Temse studeerde Jean, net als zijn vader, scheepsbouw A2 te Antwerpen in de Londenstraat, nu Technicum genaamd. Jean trouwde in 1955 met Julienne Deleuil. Ze hebben samen 2 dochters en een zoon: Tania, Patty en Nicola. Julienne was huisvrouw en overleed in 2005.

Jean begon zijn carrière bij General Motors in Antwerpen in 1949 als technisch tekenaar. In 1953 kon hij beginnen op de Boelwerf op het tekenbureau, afdeling constructie, plaat en profiel. Zijn latere specialisatie was accommodatie en airconditioning. Jean werd verplicht op prepensioen gesteld in 1988 toen de werf zwaar moest besparen. Hij was jarenlang actief als afgevaardigde van de bediendenbond LBC en stond er aan de wieg van het sociaal fonds voor bedienden. Jean was ook lid van de KWB en zat in het partijbestuur van CD&V van Rupelmonde.

Jean was één van de stichtende leden van Op Stoapel. Als voormalig tekenaar op Boelwerf heeft hij onze vereniging altijd een warm hart toegedragen. Tot op zeer hoog leeftijd was hij altijd trouw op post als we weer eens uitpakte met een evenement rond Boel.

Jacques Tollenaere en Jean Van Gorp

Op onze algemene vergadering en nieuwjaarsreceptie van 2018 was Jean er nog bij en deed hij nog zijn zegje. Nadien werd het wat moeilijker. Zijn schoonbroer Jacques informeerde hem telkens over de laatste ontwikkelingen, we kregen nadien van hem steevast de groeten.

Nu is hij voorgoed vertrokken, Vaarwel en dankjewel Jean!

Tekst: Lieven Muësen

Bidprentje Jean Van Gorp


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button