Jean De Block 1928 – 2019

Vaarwel Jean

Afgelopen zondag 24 maart overleed op 90 jarige leeftijd, voormalig tekenaar van de Boelwerf en stichtend lid van Op Stoapel vzw, Jean de Block.
Jean hield echt van zijn werf, hij was een kenner en groot verzamelaar. Hij diepte, in zijn gekende stijl, straffe verhalen van vroeger op die niet in de boeken terug te vinden zijn. In de videotrilogie ‘Zolang Scheepsbouwers Zingen’ van Jan Vromman, doet hij zijn verhaal tussen de plannen, foto’s en documenten in zijn eigen archief. Het is zo dat ik hem heb leren kennen.

Ik wou hem onmiddellijk betrekken bij het oprichten van Op Stoapel maar Jean was sceptisch en wantrouwig want wat komt een vreemde man van buiten Temse hier zoeken over Boelwerf.

Bij de eerste evenementen van onze vereniging kwam hij wel altijd als bezoeker, eens zien wat die mannen ervan terecht brengen. Hij zag dat het goed was, dat we het erfgoed van Boelwerf met respect toonden. Na enkele jaren ging hij, op onze vraag, ook deel uitmaken van onze vereniging. Ik mocht nadien regelmatig bij hem langs komen. Even binnenspringen was er niet bij, uren kon hij vertellen. Zijn archiefruimte heb ik helaas niet mogen betreden dat was enkel voor de happy few. We mochten echter heel wat zaken gebruiken uit zijn archief voor onze tentoonstellingen en daar zijn we hem eeuwig dankbaar voor.

Jean was actief in in onze raad van bestuur en was altijd paraat op onze tentoonstellingen waar hij zijn kennis kon doorgeven. Hij genoot daar zichtbaar van. Ik denk te mogen zeggen dat het zijn leven terug opfleurde na de domper van de teloorgang van zijn geliefde werf in 1994. De fysieke last van het ouder worden speelde hem parten de laatste jaren, we zagen hem minder en minder. Onze bestuursleden Hugo en Eddy brachten hem geregeld bezoekjes zodat hij op hoogte bleef en we hem ook nog zaken konden vragen. Zo heeft hij nog een grote bijdrage geleverd aan het boek over de bouwnummers ‘Made in Belgium by Boelwerf’ dat in de maak is. Hugo en Eddy schreven ook nog een woordje uit het hart dat u hierna kan lezen.

Jean was een flamboyant en kleurrijk figuur die bij Op Stoapel de erkenning kreeg die hij verdiende voor zijn vorserswerk over Boelwerf. We zijn hem veel dank verschuldigd en zullen hem missen op onze vergaderingen en op onze tentoonstellingen waar hij de laatste jaren van zijn leven zo van kon genieten. Zijn stem zal blijven klinken dankzij de getuigenissen vol passie en humor die hij ons nalaat, een man om niet te vergeten.

Lieven Muësen (voorzitter Op Stoapel)

  • tekenkamer-plaat en profiel-Boelwerf

De zon schijnt er altijd

Eeckhoutdriesstraat 169, honderd NEGENENZESTIG, hé makker! Ge kunt nie missen.

En inderdaad, de zon schijnt er altijd. 

De Jean is voor altijd verbonden met Temse en de Werf, de waarf. 

Zoals zovelen begonnen als nagelheter, de basis van een lange en vooral rijk gevulde carrière. En die carrière heeft de Jean vooral aan zichzelf te danken. Zijn doorzettingsvermogen gecombineerd met zijn leergierigheid brachten hem tot leidend tekenaar. 

Als er te Temse niks meer te leren valt trekt de Jean met het trammeke naar Antwerpen, naar de Londonstraat. 

Naar verhalen over zijn jeugd, de oorlog, het café en zijn familie kon je urenlang geboeid luisteren. Nooit was er een moment van verveling. En als we op dreef kwamen en de geschiedenis van den Boel kwam aan bod vlogen de uren zo om. En soms zakte de flesinhoud iets rapper dan voorzien, geen nood, de reserve stond klaar.

Ik heb genoten van mijn bezoekjes. Zelfs toen het einde naderbij kwam was zijn humor nog steeds van een ‘hemelse’ kwaliteit. Waarheen zijn geest ook is gegaan, de herinnering aan de Jean zal dicht bij blijven.

De zon zal immer schijnen maar net iets anders.

Hugo Van Britsom (bestuurslid Op Stoapel)

  • RITS-Boelwerf

Vriend Jean, mijn mentor

Tijdens de twee Boelwerf bezettingen heb ik je leren kennen als de man die de krantenknipsels kwam vragen over de bezeting. Je hebt er twee schitterende reeksen boeken over gemaakt.

Toen ik in 2014 bij Op Stoapel kwam hebben we terug kennis gemaakt. Meestal stonden we samen op het gelijkvloers bij tentoonstellingen in AC De Zaat. De laatste keer bij de Erfgoeddag in 2017 met als thema ‘Rituelen’.

Toen ik je vertelde dat ik bezig was de bouwlijst te actualiseren was je zeer enthousiast. Ik vroeg je om mij daarbij te helpen. 

Hoe verder de lijst vorderde, hoe meer ik schepen en gegevens kon laten zien, hoe meer je er van genoot. Je vroeg dan: waar haal jij dat allemaal vandaan? T’is toch niet waar hé? Dat heb ik meermaals moeten horen. Internet en computers was niet je ding.

Jean, toen ik je vertelde dat we met die gegevens een boek gingen uitgeven, kwamen er weer een reeks woorden naar boven die alles overstegen. In je binnenste kon je geluk niet op. De woorden ‘dat doet me een plezier’ tot ‘schitterend’ vloeiden uit je mond zonder problemen.

De laatste keer dat we elkaar ontmoeten was in St. Niklaas in WZC Heilig Hart. De Jean vast gekluisterd in een zetel, maar toen ik over Op Stoapel begon, werd je weer de gewone Jean met woorden van lof en ook blijdschap. Naderhand hoorde ik van je dochter dat je er weer van genoten had. De Bouwlijst, het aankomende boek, Op Stoapel, De brochures over de scheepsvaart van de vrienden uit Dordrecht, het zorgde voor een beetje verlichting.

Jean, mijn mentor zoals ik je noemde, dit is een schrijven om jammer genoeg afscheid te nemen. De bouwlijst was van ons, we hebben er veel mee bezig geweest. Det boek ‘Made in Belgium by Boelwerf’ draag ik op aan jou, mijn mentor Jean!
Het zal op 26 april voorgesteld worden. Er zal een lege stoel staan vooraan in de zaal. Ik had je er graag nog bijgehad , maar niet getreurd, uw naam zal in het boek vereeuwigd worden.

Scheepsbouwergroeten 

Op Stoapelaar 

 Eddy Van Grevelinge (bestuurslid Op Stoapel)


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button