Erfgoeddag 2022 maakt school, een verslag

Het thema van de Erfgoeddag 2022 was ‘Erfgoeddag maakt school’. Op zondag 24 april 2022 organiseerden we daarom een tentoonstelling in Galerij Philippus Nijs (gebouw van de academie) in de Schoolstraat te Temse. De expo belichte de link tussen de Boelwerf en het onderwijs in Temse. Zo kwam de tentoonstelling ook terecht op de infodag van GO! Terra. ’s Morgensvroeg kwamen de wandelaars van Pasar al langs op hun erfgoedwandeling. We mochten in totaal 140 bezoekers verwelkomen. Dankzij Ruddy Sommereyns kunnen de afwezigen ook nog eens genieten via enkele mooie foto’s.

De Boelwerf had een eigen school vanaf 1906. Om grote schepen te kunnen bouwen, schoolde Jos Boel zelf zijn werknemers tot vakmensen. Vanaf 1930 werd er scheepsbouw onderwezen in de Vak- en Ambachtschool, nadien volgden cursussen in de Vaktekenschool (Academie) en de Rijksmiddelbare School.

Dit boek heeft Jos Boel zelf geschreven om zijn werknemers ‘de stiel’ te leren.

TRANSITION? Zet een kraan voor je raam vannacht

Naast de tentoonstelling van Op Stoapel was ook Diana Coppens aanwezig met haar nieuwe expo “TRANSITION? Zet een kraan voor je raam vannacht”. Hiermee creëerde Diana Coppens de Kraan van Temse in haar nieuwe gedaante: een organische vorm geïnspireerd op de Egyptische oblisk op weg naar TRANSCENDENCE.

TRANSITION was het vervolg van “TRANSFORMED! De Kraan van Temse vertelt een CORONA-verhaal”, dit was een tentoonstelling met keramische installaties die plaats vond in mei 2021 Molenhuis te Temse en werd vervolgd met expo in het Gemeentemuseum Temse in samenwerking met de erfgoedvereniging OP STOaPEL, ter behoud van de herinnering aan de Boelwerf.
 
In het keramieken/porseleinen object “Zet kraan voor je raam vannacht” kan een LED-kaarsje geplaatst worden.  De bedoeling is dat bezitters ervan het voor hun venster zetten als eerbetoon aan de laatste zeescheepswerf die België rijk was…
 
 
Meer info www.dianacoppens.be

Foto’s: Ruddy Sommereyns

Tekst: Bert De Laet en Eddy van GrevelingeCopyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button