Schenking archief Jean De Block

Begin maart hebben we het persoonlijk archief van Jean De Block verzameld en weggebracht naar het Rijksarchief te Beveren. Het ging in totaal over 15 dozen vol geschiedenis. We kregen dit ter beschikking gesteld door zijn dochter Lydie en haar kinderen. Het archief bevat tekeningen, technische gegevens maar ook studiemateriaal dat Jean gebruikte tijdens het lesgeven in de RMS Temse afdeling Scheepsbouw. Op Stoapel heeft zelf ook een deel van dit archief ontvangen. Het gaat om tekenmateriaal maar ook didactisch materiaal zoals klinknagels die werden gebruikt tijdens zijn lessen.

Jean De Block is op zondag 24 maart 2019 overleden op 90 jarige leeftijd. Hij was voormalig tekenaar van de Boelwerf en stichtend lid van Op Stoapel.
Jean hield van zijn werf, hij was een kenner en groot verzamelaar. In de videotrilogie ‘Zolang Scheepsbouwers Zingen’ van Jan Vromman, doet hij zijn verhaal tussen de plannen, foto’s en documenten in zijn eigen archief.

Bij de eerste evenementen van onze vereniging kwam hij altijd als bezoeker. Hij zag dat het goed was. Na enkele jaren ging hij, op onze vraag, ook deel uitmaken van onze vereniging. We mochten al heel wat zaken gebruiken uit zijn archief voor onze tentoonstellingen en daar zijn we hem eeuwig dankbaar voor. Onze activiteiten op erfgoeddag zoals “Boelmannen vertellen“, “Boelwerfgoed” en “Boelschepen op de wereldzeeën” waren niet hetzelfde geweest zonder hem. Hij heeft ook een grote bijdrage geleverd aan ons boek met alle bouwnummers ‘Made in Belgium by Boelwerf’.Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button