De Binnenvaart

Vereniging ‘De Binnenvaart’

Op 24 maart gaan we met Op Stoapel ondermeer op stap naar verenging De Binnenvaart in Dordrecht. Sinds vorig jaar zijn we lid geworden van deze prachtige vereniging in Nederland.  Onze bestuursleden Paul en Eddy zijn al meermaals op bezoek geweest.

De binnenvaart

‘De Binnenvaart’ beschikt over een gigantisch archief en baat ook het ‘R Siegfried’ museum uit. Ze geven elke 2 maanden een mooi tijdschrift uit met veel nieuws over scheepswerven, binnenvaartschepen, techniek en musea.

Op Boelwerf werden er voor de jaren 60 heel wat binnenvaartschepen gebouwd. In onze zoektocht naar wat er van deze schepen geworden is,  kwam Eddy Van Grevelinge terecht bij De Binnenvaart die over heel wat informaties en foto’ s  bleek te beschikken.  Anderzijds verzamelde Eddy veel informatie over bouwnummers die De Binnenvaart nog niet in haar archief had. Voor zeeschepen gaat het over de IMO nummers (International Maritime Organization). Voor binnenschepen gaat het over ENI nummers. Een mooie samenwerking is geboren.
Enkele bestuursleden van De Binnenvaart zullen ook aanwezig zijn op onze nieuwjaarsreceptie.

De Durme

Bij het novembernummer van De Binnenvaart zat er ook een mooi boekje over scheepswerf De Durme uit Tielrode. Leen ten Haaf had zoals vele Nederlanders, een schip dat op deze werf was gebouwd en maakte een fotopresentatie voor vereniging De Binnenvaart. Dit boekje is daar een vervolg op.

Achiel Heyman werkte vroeger bij scheepswerven Jos. Boel & Zonen en begon zijn eigen werf in 1928 aan het Durmeveer in Tielrode. Een jaar na zijn dood in 1976, sloot de werf haar deuren. Men bouwde er vooral Spitsen, Samberschepen en Kempenaars. er was ook een droogdok. Een deel van de loodsen zijn behouden en gerenoveerd.  Het droogdok is gedempt.

Een tijdje geleden kwam er ook een DVD uit van de Waaslandse Videoclub met oude filmbeelden van de jaren 60′. Vermoedelijk is deze DVD nog te verkrijgen bij de gemeente Temse.
Informatie over het boekje van scheepswerf De Durme en over lidmaatschap van De Binnenvaart kan je vinden op hun website. Warm aanbevolen.

 


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button