Seven Discovery

Seven Discovery onder de sloophamer in Gent

Geregeld worden er schepen gesloopt die destijds werden gebouwd op Boelwerf. Zo berichtten we op de deze site ondermeer over de sloop van de Methania en Yatzy.  Meestal worden de schepen gesloopt in Turkije, Polen of in verre landen zoals India en Bangladesh, vaak in mensonwaardige omstandigheden. Zo nu en dan zijn er “kleinere” Boelwerfschepen die hier in eigen land worden gesloopt zoals de Paster Pype en de Zeearend in 2011 . Dat gebeurt bijna altijd bij de firma Galloo Recycling in Gent, vroeger Van Heyghen recycling. Afgelopen zomer bereikte ons het bericht dat de Seven Discovery, ex-Discovery naar de Galloo werf in Gent was gesleept voor de afbraak.

Een beetje discovery geschiedenis

De Seven Discovery is één van de grootse schepen die Galloo ooit te verwerken kreeg. (Length Overall 124.7m. Breadth 19.5m. Depth 11m. Gross tonnage 8248t). Deze kabellegger met bouwnummer 1531, gedoopt in 1990, was één van de laatste projecten van Boelwerf. Ze werd hoofzakelijk ingezet als ondersteuningsschip voor duikoperaties (DSV-Diving Support Vessel) in de offshore constructie industrie en was de laatste jaren eigendom van de groep Subsea 7. De Seven Discovery is uitgerust met en 140 tons dekkraan op het achterschip en een helikopterplatform op het voorplecht. Aan boord was plaats voor een 100 tal personen.

De bouw op Boelwerf startte reeds in 1986 maar door evoluties in de markt waren aanpassingen noodzakelijk en werd het schip pas in 1990 voltooid . Ze voer onder Belgische vlag tot 2002 en was eigendom van BT Marine, nadien onder Luxemburgse vlag tot 2010 en vervolgens  geregistreerd op Isle of Man. In 2006 kreeg ze de naam “Acergy Discovery” toen ze reeds eigendom was van Stolt Offshore. Toen het schip eigendom werd van Subsea 7 in 2013 kreeg ze de naam  “Seven Discovery”.

De laatste jaren was ze één van de bekendste DSV’s werkzaam op de Noordzee. Vanaf december 2015 lag ze werkloos aan de kade in Leith, Schotland. Daarna is ze naar Gent gesleept door de sleepboot Fairplay 27 voor afbraak waar ze op 17 july 2017 arriveerde.

Graig Wilson, voormalig bemanningslid, getuigde over het schip:  “het schip werd door ons kortweg  ‘Disco’ genoemd, een stoer schip met een fantastisch zootje ongeregeld aan boord. De sfeer was opperbest, echte kameraden met altijd een goede samenwerking tussen Marine- en project bemanning. De meeste onder ons hadden dan ook meer dan 10 jaar dienst op dit schip. We zullen het schip missen.”

Bezoek aan sloper

In september namen we contact op met Peter Wyntin van Galloo en mochten vrij een kijkje nemen op en rond het schip. De sloop was reeds begonnen van binnenuit met de verwijdering van isolatiematerialen. We troffen kajuiten aan alsof het schip pas gisteren verlaten was. Werkelijk alles is er achtergelaten. Meubels, bedden, technische documenten, fitnessapparaten, muziekinstallaties, gereedschap, EHBO materiaal…. Allemaal voor de schroothoop of krijgt het toch nog een nieuwe bestemming? Alle metalen worden natuurlijk gesmolten en opnieuw gebruikt in misschien wel een nieuw schip.

Het schip gaf een goed onderhouden indruk maar het kost teveel om het in de vaart te houden na 25 jaar dienst.

Bij Galloo slopen ze van boven naar onder en zal het nog duren tot in april eer ze aan de onderkant toe zijn waar de boegschroeven en de 3 “Nozlle” propellers toe zijn (waarvan 1 reeds verwijderd in Schotland). Elementen die ons interesseren.

Monumentale stukken recupereren?

Wij brachten dit bezoek om te bestuderen of er monumentale stukken kunnen gerecupereerd worden  zoals een anker, een schroef, een navigatiemast, bolders met scheepstouwen…. Maar de sloper is geen liefdadigheidsinstelling en wil winst maken op het recupereerde materiaal. Dat loopt in de duizenden euro’s want het gaat uiteindelijk over zware stukken.

Destijds vroeg schepen Verbeke van de gemeente Temse of we geen ideeën hadden voor een monumentaal overblijfsel van de Boelwerf  op het nieuwe rondpunt aan de Oeverstraat/.Cauwerburg. Ook het het Georges Van Damme plein zou uiterst geschikt zijn voor dergelijke objecten.

Na een gesprek met de sloper blijkt dat volgende stukken mogelijk zijn:

  • anker met nog enkele schakels
  • enkele gietijzeren dubbele bolders met trossen
  • Straalbuis/schroef (nozzle) en boegschroef
  • Centrale antennemast

Het is een unieke  gelegenheid om deze stukken te bekomen. Deze stukken zijn ook relatief gemakkelijk te transporteren en kunnen in weer en wind geplaatst worden na behandeling en de nodige fundatie. We hebben ondertussen onze voorstellen overgemaakt aan de gemeente Temse. Zo kunnen we de nagedachtenis van Boelwerf bijna 25 jaar na het faillissement vereeuwigen in het straatbeeld. Ook cofinanciering met bedrijven en crowdfunding wordt bekeken. Veel tijd is er niet want in mei 2018 zal het schip gerecycleerd en het metaal gesmolten voor een nieuw eindproduct. Weer een stukje vakmanschap uit Temse dat tot de geschiedenis behoort.

Lieven Muësen en Paul Bertolo (bezoek + tekst + foto’ s sloop)

Bronnen: Collection Maritime Press Clippings nr 201, Graag Wilson – Schepen(af)bouw, Jean Louis Vandevoorde – History of the Atlantic Cable & Undersea Communications, Rik Verhaegen.

 


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button