sloop van schepen - beaching

Boelschepen gesloopt in vaak mensonwaardige omstandigheden

Meer en meer bereiken ons berichten dat er weer eens een schip of constructie van Boelwerf afgebroken is. Zo was er onlangs het boorplatform Yatsy dat momenteel in Turkije wordt afgebroken.
De afbraak gebeurt meestal in lageloon landen in mensonwaardige omstandigheden.

Enkele maanden kregen we van Tony de Kerf het bericht dat ook BN 1504, OBO carrier, Permeke (bouwjaar 1982) en BN 1525, Producttanker, Petrobulk Jaguar voor de sloop zijn verkocht.

Begin dit jaar werd BN 1500, Petrogas II , Cantarell (gebouwd in 1979) als Harriette N , op het strand van Alang, India gesloopt.

Cantarell, gedeeltelijk gesloopt.

Cantarell, gedeeltelijk gesloopt.

Eind vorig jaar moest BN 1510, Tielrode gebouwd in 1983, eraan geloven. plaats van gebeuren was ook Alang in india.

Tielrode op het strand van alang

Tielrode op het strand van alang

Tielrode gedeeltelijk gesloopt

Tielrode gedeeltelijk gesloopt

In 2009 werd BN 1494 Ortelius afgebroken, ook hier hebben we nog een beeld van.

Beaching Ortelius in 2009

Beaching Ortelius in 2009

Veel schepen worden tegenwoordig afgebroken in landen als India, Bangladesh en Pakistan in onmenselijke omstandigheden. Schepen zetten op volle kracht koers naar de kust en stranden letterlijk op het strand (beaching) waarna ze worden afgebroken met een totaal gebrek aan beschermingsmiddelen, ook voor de natuur heeft dit verstrekkende gevolgen. Pierre Torset heeft dit vastgelegd op de gevoelige plaat, enkele indrukwekkende beelden zijn te bekijken op zijn website.

Toch is er ook hier in België  sloop activiteit voor eerder kleinere schepen maar op een verantwoorde manier. We waren zelf getuige van de afbraak van de Paster Pype in Gent enkele jaren geleden.

Paster Pype net voor de sloop

Paster Pype net voor de sloop in Gent

Paster Pype voor de helft gesloopt

Paster Pype voor de helft gesloopt

Stilaan verdwijnen ook de schepen van Boelwerf definitief van deze aardbol. Het zijn vaak de kleinere schepen die overblijven en een herbestemming krijgen na hun actieve loopbaan. Ik denk dan aan de Bernisse, mijnenveger gebouwd in 1954 en de klipper Morgenster, wellicht het oudste nog varende schip gebouwd op Boelwerf in 1901.

Wat is er geworden van de Russische en Griekse schepen die hier zijn gebouwd en de schepen die gebouwd zijn voor Congo.  Zouden daar nog enig spoor van zijn? Wij weten dat de Congostroom bezaaid is met nooit geborgen scheepswrakken van weleer.

 


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button