RV Belgica A962 – Bevelsoverdracht

Geen open deur Belgica in 2018

Enkele maanden geleden kregen we te horen dat het oceanografisch onderzoekschip schip, RV Belgica A962, voor een laatste keer naar Temse zou afvaren voor een open deur op 17, 18 en 19 augustus. Helaas kan dit niet plaats vinden. De werken aan de Scheldebrug zullen uitlopen tot eind september. In het kader daarvan vindt een algemene stremming van het verkeer op de Schelde plaats in het weekend van 17-18-19 augustus en kan de Belgica niet aanleggen in Temse.

Open deur Belgica-Temse 2011

Dit vinden we natuurlijk erg jammer. Maar niet getreurd, ondertussen heeft er een bevelsoverdracht plaats gevonden in Zeebrugge waar 2 van onze bestuursleden getuige van mochten zijn. Zij brengen verslag uit.

Brochure Belgica

Daarnaast was Hugo Van Britsom reeds begonnen aan een brochure over de RV Belgica A962.  Deze info willen we jullie uiteraard niet onthouden. Het is een mooi werkstuk dat de historiek en belang van het schip schetst.  BELGICA A 962 Hugo

Belgica-Temse-Hensenkraan

Belgica tijdens het bezoek aan Temse in 2011 met op de achtergrond de enig overgebleven Hensen kraan van Boelwerf

 

Einde actieve dienst Belgica 2020

In 2020 wordt het schip uit de vaart genomen en vervangen. de RV A962 Belgica behoort toe aan Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). RV staat voor ‘Research Vessel’. Het Koninklijk Belgisch Instituut (KBIN-OD Natuur) staat in voor het management van het schip (planning, volledig budget, wetenschappelijke instrumentatie, etc.) en dit in samenwerking met Defensie-marinecomponent (bemanning, thuishaven, logistieke- en onderhoudsondersteuning).

Je kan de Belgica volgen via de erg interessante website van RV Belgica met webcam en leuke foto’s en filmpjes.

Op het einde van het jaar zal de Federale overheid in overleg met BELSPO (Federaal Wetenschapsbeleid) & KBIN-OD Natuur, beslissen over de toekomst van het schip. Een schenking aan Temse (peter van het schip), behoort tot de mogelijkheden. Op Stoapel is uiteraard voor het behoud van het volledige schip. Het in de vaart houden is onrealistisch maar een museumschip vast verankerd aan de dijk van de voormalige scheepswerf kan volgens ons wel.

Bevelsoverdracht Belgica

Getuigenis van Eddy van Grevelinge.

Na een vraag aan Burgemeester Luc De Ryck van Temse mochten we 2 mensen van Op Stoapel vzw afvaardigen voor de bevelsoverdracht van de RV Belgica A962. Samen met Collega Eddie Groenwals trok ik op vrijdag 6 juli naar de marinebasis van Zeebrugge.

Met das en kostuum (stadskledij verplicht) en bij temperaturen van rond de dertig vetrokken we uit Temse om tegen 11u present te zijn in Zeebrugge. Net voor we aankwamen in  Zeebrugge, stilstaand verkeer, terminal geblokkeerd, de klok tikte verder, maar dan toch een gaatje gevonden en tijdig gearriveerd.

Na ons aangemeld te hebben en de wagen geparkeerd zagen we in de verte reeds de Belgica met daarnaast een tribune met heren en dames in Marine uitrusting.

‘Goede morgen heren’ spreekt ons een man aan.’ik ken jullie vereniging, ik ben van St Niklaas afkomstig awa’, het ijs was meteen gebroken. We mochten plaats nemen tussen de mensen van de Marine met golden stars en stripes.

En dan begon de ceremonie. Met op de voorgrond  de Belgica die slechts voor 1/3 zichtbaar was (laag water). De muziekkapel was uiteraard van de partij. Allerlei militaire geplogendheden volgden met een tiental keer op en neer veren om eer te bewijzen. Finaal was er de eigenlijke bevelsoverdracht waarbij Luitenant ter zee eerste klas, Bernard Tabureau, afscheid nam van zijn schip en bemanning. Vervolgens was er Korvetkapitein Ludwig Damman die het bevel van het schip en zijn bemanning overnam.

Ook was er nog een toespraak van Burgemeester Luc De Ryck waar we uit onthouden dat Temse graag een maquette zou verwerven van de A962 Belgica en waar onze vereniging Op Stoapel in het zonlicht werd gezet.

Finaal was er nog een eerbetoon aan de tamboer majoor van de muziekkapel die aan zijn laatste officiële opdracht toe was.  Na zijn op rust stelling  wordt deze functie afgeschaft binnen het leger.

Na het officiële gedeelte volgde er een receptie waar we het geluk hadden om beide bevelhebbers te ontmoeten. We hadden een klein presentje bij namens Op Stoapel: De Mok van Op Stoapel en de brochure over de Belgica, gemaakt door Hugo Van Britsom. Eén ding hebben ze ons verzekerd: DE MOK VAN OP STOAPEL gaat mee aan boord van de Belgica!   We hebben verder nog intersante contacten kunnen leggen  die van nut kunnen zijn voor onze vereniging. ondermeer met Lieven Naudts, Dr. – Adviseur Natuurwetenschappen en Coördinator RV Belgica.  We hebben ook opgevangen dat er mogelijk nog een bezoek komt aan Temse voor een open deur in 2019 alvorens het schip uit de vaart zal gaan.

Voor ons beide was dit een geweldige ervaring en we danken dan ook iedereen die dit mogelijk hebben gemaakt: BELSPO, KBINS-OD Natuur, Belgische Marinecomponent, Burgemeester  Luc De Ryck, Temse.

Verslag van de organisatoren

Vrijdag 6 juli werd Korvetkapitein Ludwig DAMMAN door de Kapitein ter zee Tanguy BOTMAN aangesteld als commandant van de A962 Belgica. Het personeel van het onderzoekschip Belgica werd hiervoor deze morgen voor het schip op de kaai te Zeebrugge opgesteld. Naast talrijke militairen en familie waren ook de burgemeester uit de peterstad Temse en OD Natuur aanwezig. De wetenschappelijke onderzoeken die vanop de Belgica uitgevoerd worden zijn heel divers en uiteenlopend. Een mooi voorbeeld is de continue monitoring van de ecologische toestand van de Noordzee.
Uittredend commandant, Luitenant-ter-zee 1ste klasse Bernard TABUREAU wordt de nieuwe commandant van het Damage Control Center (DCC) in Sint-Kruis (Brugge), waar het marinepersoneel gevormd en getraind wordt in de bestrijding van brand, lekken en schade aan boord.
De plechtigheid werd afgesloten met het ondertekenen van het gulden boek.

 

 


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button