Op stap met Op Stoapel 2023 (programma)

Programma uitstap Blankenberge & zeebrugge

  • We vertrekken aan het NMBS station in Temse op 22 april 2023 om 08h30 stipt met de bus naar Blankenberge en Zeebrugge. Er is gratis parking in de onmiddellijke buurt van het station of het zwembad.
  • We bezoeken in Blankenberge de scheepswerf De Scute en in Zeebrugge deze van de Askoy II,
  • We brengen ook nog een bezoek aan de Visartsluis in Zeebrugge.
  • Omwille van de lay-out van deze werven zullen we het aantal deelnemers moeten beperken tot 60 first come first served
  • Inschrijven kan tot maandag 10 april bij Paul Bertolo, bertolopaul@gmail.com of tel 0496122403. € 60 voor de leden, € 65 voor niet-leden te storten op rekening nummer BE46 7370 3974 0236
  • Al naargelang het aantal deelnemers zullen we ons moeten opsplitsen, ’s morgens een groep De Scute die ’s middags de Askoy II bezoekt, de tweede groep andersom.
  • Het is de bedoeling om een broodjesmaaltijd te serveren op de terreinen van De Scute tussen 12 en 14h, Inclusief in de prijs is er een assortiment van belegde broodjes zijn (3/pp) en twee consumpties.
  • Wanneer beide ploegen terug samenkomen bij De Scute rond 16h gaan we nog een frisse wandeling maken op de zuiderpier van de toegangsgeul naar Blankenberge haven of een frisse pint pakken aan de voet van de pier bij strand café ZeeZee om rond 18h terug huiswaarts te keren,
  • Aankomst Temse 20h00
  • Gelieve bij inschrijving al meteen over te schrijven op BE46 7370 3974 0236 van Op Stoapel. Leden betalen € 60, niet-leden € 65.

 

Een extra woordje uitleg

Zeebrugge: de Askoy II

(zie Ruimschoots jaargang 21 N°2)

Tijdens onze uitstap in 2022 naar het Deurganckdok en terug, voeren we op 3 april 2022 met de MV Verdi van Rivertours ter hoogte van het St.Annastrand langs de plaats waar in 1960 op de werf Van De Voorde het zeiljacht van Hugo Van Kuyck werd gebouwd.

We herhalen hier de tekst die we toen in onze reisbrochure publiceerden:
Quote
We liggen nu een westelijke koers voor en passeren St.Annekestrand, de molen (overgebracht uit de Limburg), het zwemdok, de mosselrestaurants en waar zo ongeveer het St.Annabos begint, daar lagen de laatste drie scheepswerfjes op linkeroever. “Scheepswerf Meyntjens & Zoon” (1947-1959) was er één van. Het ging ten onder aan frauduleuse praktijken. Dan volgt “Scheepwerf Mallentjer” (jachtbouw 1947-1990). Dan was er “Scheepswerf Van De Voorde” waar het jacht “ASKOY II” werd gebouwd voor rekening van architect “Hugo van Kuyck” (1902-1975). De geschiedenis van zowel H.van Kuyck als de “Askoy II” zijn interessant om verder op in te gaan.
Hugo van Kuyck, was niet alleen een beroemd Belgisch architect maar ook een fervent zeiler. Hij ontwierp zelf het jacht Askoy II dat hij later aan “JACQUES BREL“ zou verkopen. Tijdens WO II werd hij opgenomen in het leger van de VS en bereikte hij de graad van majoor. Het is mede dank zij hem dat de landing in Normandië een succesvol verhaal werd omdat hij als geen ander de getijdenwerking en kennis van hoe de landing moest gebeuren tenvolle begreep en kon inschatten.

Copyright Davy Coghe

De Gebroeders Wittewrongel (Copyright Davy Coghe)

De Askoy II, waarmee Brel naar de naar de Markiezenarchipel in de Stille Oceaan zeilde, kende een heel andere geschiedenis. Na Brel zijn dood werd het schip herhaalde malen doorverkocht om uiteindelijk tijdens een zware storm in 1994 thv Nieuw-Zeeland schipbreuk te lijden en het op het strand van St.Anneke, sorry… Baylys Beach zou stranden en er 10 jaar onder het zand zou liggen wegrotten, totdat de gebroeders Wittewrongel, zeilmakers uit Blankenberge, het schip lieten bergen in 2007 en het in 2008 terugbrachten naar België, waar het nu in Zeebrugge de finale fase van restauratie bijna achter de poop heeft. Hopelijk zullen we het jacht kunnen bewonderen in “Oostende voor Anker” in mei eerstkomend.
Unquote

Als we toen spraken over “Mei eerstkomend”, ging het uiteraard over 2022. Dat zal, als nu alles volgens plan verloop, “Oostende voor Anker” van juni 2023 worden. Wij brengen het schip een bezoek op 22 april hetzij op de wal hetzij in ’t woatere maar, waar het schip dan ook zal liggen, we zullen ontvangen worden door de gebroeders Piet en Staf Wittewrongel, de bezielers van de restauratie, maar dat is een verhaal op zich.


Zeebrugge: de nieuwe Visart zeesluis

Na het bezoek aan de Askoy op onze terugweg naar Blankenberge stoppen we even ter hoogte van de Visartsluis voor een toelichting over wat daar de volgende tien jaar zich zal ontplooien.

Dat wordt namelijk het bouwen van een nieuwe zeesluis ter ontdubbeling van de Pierre Vandammesluis (1984 – lengte 500 x breedte 57 x diepte 18.50m). Inderdaad, indien deze sluis om één of andere reden defect zou raken dan zitten de schepen die in de achterhaven liggen, gevangen. Tevens omwille van toenemende activiteiten in de achterhaven, is het noodzakelijk geworden om de toegankelijkheid tot de achterhaven te vrijwaren. Dat kan niet via de Visartsluis waar in 1904 het eerste schip werd versast en die een nuttige lengte heeft van 158m, een breedte van 22.5 op 9m diepte tot 38m aan het wateroppervlak, lang niet genoeg om de huidige schepen tot de achterhaven toe te laten.

Het voorkeursbesluit van 28 juni 2019 voorziet een nieuwe Visartsluis op de locatie van de antieke Visartsluis. Met een lengte van 427 meter, een breedte van 55 meter en een diepte van 18,5 meter zal de nieuwe sluis groot genoeg zijn om de volgende generatie ‘Car Carriers’ (265 meter lang en 40 meter breed) toegang te geven tot de grootste autohaven ter wereld.
Tegelijk komt er ook een nieuwe weginfrastructruur. Het lokaal en het doorgaand autoverkeer zullen van elkaar gescheiden worden. Doorgaand verkeer wordt afgeleid via een verbindingsweg, de nog aan te leggen NX. Die weg zal via een tunnel onder de sluis doorgaan. Lokaal autoverkeer, fietsers én de kusttram zullen over de beide sluishoofden kunnen rijden en zullen dus geen hinder ondervinden van schepen die de haven in- en uitvaren. Hoe de nieuwe Visartsluis er zal geprojecteerd worden hoort u ter plaatse.

Wij wensen u alvast een aangename uitstap toe en zeggen tot dan.

Blankenberge: De Scute

(zie Ruimschoots jaargang 21 N°3 & jaargang 22 N° 4 )

De Scute is een maritieme erfgoedvereniging gevestigd in Blankenberge. In september 1992 onder impuls van ene Herman Dewit, muzikant en instrumentenbouwer, kwamen een aantal mensen uit diverse streken van Vlaanderen bij Achiel Wittevrongel, zeilmaker te Blankenberge bijeen. De oprichting van vzw de SCUTE was een feit. Medestichter Achiel Wittevrongel liep al lang rond met het idee de legendarische Blankenbergse Schuit te herbouwen. Samen met Luc Casaer, historicus en archeoloog, hebben zij de start van de bouw van deze unieke schuit voorbereid.

Alzo bouwde De Scute een uniek replica van de Blankenbergse Schuit B1 St. Pieter en baten zij ook de gerestaureerde Blankenbergse garnaalkotter B72 Jacqueline-Denise uit. Beide schepen liggen in de oude Blankenbergse haven. Met deze twee schepen is De Scute de maritieme ambassadeur van Blankenberge op alle grote maritieme manifestaties aan onze kust, in Vlaanderen en in de ons omringende landen Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Daarnaast beschikt De Scute over een maritieme site aan het Bevrijdingsplein 15 in Blankenberge. Naast de loods staan een loodskotter in aanbouw dat nu als clubhuis wordt gebruikt. In 2015 realiseerden vier teams elk de bouw van een kleine roei- en zeilboot type Dory (zie Ruimschoots jaargang 2015 N°4)
Via een klein museum, dat een beeld schetst van de geschiedenis van de Blankenbergse visserij, kunnen belangstellenden, scholen en verenigingen op deze site kennis maken met allerlei aspecten van de houten scheepsbouw, visserij en de vissersgeschiedenis van Blankenberge.

Bij De Scute zullen we kennis maken met o.a. de Heer Frank Panesi en zijn ploeg bezielers van de werf en haar realisaties.

 Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button