Van “Marg. Gerling” naar “Zeeland” naar “Ella”

We schreven dit artikel naar aanleiding van een reeks foto’s die Leroy Smith op onze Facebook-pagina had gezet over de slepers van URS. Hiervan waren enkele op de Boelwerf gebouwd.

De sleepboot Marg. Gerling (afkorting van Marguerite Gerling) werd op 2 september 1960 door Jos Boel & Zonen in Temse gebouwd voor de Société Anonyme de Remorquage à Hélice uit Antwerpen. De sleepboot werd als eerste (bouwnummer 1379) in een serie van zeven opgeleverd aan deze rederij. De zes zusterschepen waren:  

  • Christophe Letzer (bouwnumer 1380);
  • Annick Gerling (1381);
  • Adrianus Letzer (1382);
  • Lucile Gerling (1383);
  • Olivier Letzer (1412) en
  • Laurent Letzer (1413).

Eigenschappen

Hun eigenschappen waren als volgt (eigenschappen variëren lichtelijk al naargelang de bron) :

  • Bruto Register Tonnen (BRT) : 136;
  • Netto Register Tonnen (NRT) : 18 (niet 58 zoals in ons boek MiBbB vermeld staat, dat is het draagvermogen).

Belangrijkste afmetingen:

  • lengte over alles 30,37m;
  • breedte moulded 7,68m;
  • holte moulded 4,25m;
  • gemiddelde diepgang 3,55m.

Uitrusting

De schepen werden uitgerust met een SBV6M545, turbocharged Klöckner-Humbolt-Deutz 6 cylindermotor van 1000 EPK (Effectieve paardenkracht) oftewel 736 kW (kiloWatt). Twee La Meuse hulpgroepen  van 75 PK zorgden voor de elektrische stroombevoorrading en één La Meuse hulpgroep(je) van 15 PK voor in  de haven.

Terwaterlating

De MT Marg. Gerling werd gebouwd in het overdekte atelier Blok 1, vlakbij helling nummer 1. De tewaterlating geschiedde door haar op een speciaal gebouwde slede naar buiten te brengen. Je kan dit goed zien op onderstaande foto’s en ook in de bespreking op blz. 154 van ons boek (MiBbB). Eens helemaal buiten werd een draaitafel gebruikt om het schip in lijn te brengen met helling 1 en het alzo te water te laten. Het lijdt geen twijfel dat het een bijzondere tewaterlating moet zijn geweest.

Kort na hun indienststelling werden de zusters Christophe Letzer en Marg. Gerling reeds opgeroepen om de MV Anvers (bouwnummer 1373) naar zee te begeleiden voor de proefvaart alle drie spiksplinternieuw!

Christophe Letzer en Marg. Gerling op proefvaart van de MV Anvers

Na een druk leven van 13 jaar onder de “Remorquage” vlag werd het schip op 27 juni 1974 door opslorping van de “SA Remorquage à Hélice” en “SA Remorquage Letzer” in de vloot van de “NV Unie van Redding en Sleepdienst”, afgekort URS, opgenomen.

Het verhaal van de Marg. Gerling gaat verder met het assisteren van zeeschepen op de Schelde en jammerlijk genoeg gebeuren op de Schelde al eens accidenten. In één van die accidenten was ons Marguerietje betrokken, namelijk in een aanvaring met de Noorse BulkCarrier (BC) het MV Aino. Datum van het gebeuren 27 juni 1979. De schade was aanzienlijk zoals u op bijgaande foto kan zien. Bakboordzijde zwaar beschadigd, ingedeukte accomodatie en bijna geheel verwoest brughuis.

Marg. Gerling na aanvaring met de Noorse BulkCarrier (BC) het MV Aino.

Van Marg. Gerling naar Zeeland

De tijd heelt alle wonden, zo ook die van de Marg. Gerling. Terug in de vaart wordt zij in september 1991 verkocht aan Willem Muller Terneuzen BV (beheer Willem Muller Nederland BV, Terneuzen) en herdoopt tot de “ZEELAND”. Zij vaart een achttal jaren onder Nederlandse vlag tot ze in juli 1999 wordt doorverkocht aan URS Nederland BV, Terneuzen.

Van Zeeland naar Ella

Vrij vlug wordt ze op 22 december 1999 doorverkocht aan Richard Harvey, Cleethorpes met als thuishaven Grimsby. In 2000 verandert zij van naam en zal ze voortaan als “ELLA” door de golven klieven en voor zover we weten schepen assisteren op de Humber.

Het begin van het einde

Er komt een einde aan het sleepwerk wanneer “ELLA” in 2002 verkocht wordt aan Thingsnautical en de Benidorm Star Chrissy Rock en te Hartlepool, nog steeds onder de naam MV ELLA, wordt ze omgebouwd tot een drijvend café-restaurant.

Maar ook daar komt een einde aan als ze in 2010 als ELLA verkocht wordt aan Hythe Marina, Southampton en nogmaals in 2017 aan Kent Marine Towage Ltd. om in de Medway (rivier in het graafschap Kent) als werkplaats en kantoor te dienen.

We hebben geen details van haar verblijf in Southampton (waarschijnlijk café-restaurant) maar feit is dat op weg van Southampton (een bron spreekt van Hartlepool) zij op 1 juli 2017 voor de reis naar de Medway op sleeptouw werd genomen door de MT Kingston Lacy (Imo 5187877).

Eens aangekomen in de Medway is de MV ELLA om onduidelijke redenen gezonken in positie 52.25.23NB, 1.49.67 OL 

Het schip werd uiteraard geborgen maar was een CTL (Constructive Total Loss) waarvan akte van Michael Green (onze correspondent ter plaatse – grapje).

Alzo kwam er een jammerlijk einde aan het fraaie bouwnummer 1379 na 56 jaar trouwe dienst in verschillende hoedanigheden. Hoe het met de zusters verliep is misschien stof voor een volgend verhaal.

Auteur: Eddy Van Grevelinge



Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button