Jules Wabbes, meubelontwerper van de Boelwerf

In de aanloop naar de verschroting van de A960 Godetia werd Op Stoapel in augustus 2021 aangeschreven door ene Marie Ferran-Wabbes.  Zij wilde namelijk een exemplaar aanschaffen van het Op Stoapel boek “Made in Belgium by Boelwerf”, als naslagwerk in het schrijven van een artikel over het A960 Godetia. 

Marie Ferran-Wabbes & gezagvoerder Godetia Gianni Vangaever

 

 

Marie Ferran-Wabbes is de dochter van de wereldvermaarde Jules Wabbes (1919-1974) , een Belgisch selfmade meubelontwerper-binnenhuisarchitect. 

 

 

Zo schrijft Piet Swimberghe in Knack Weekend van 15/10/2012:

“Begin ’50 was Wabbes zijn tijd ver voor en maakte elegant kantoor- en woonmeubilair, mooi afgewerkt, rijk van materialen en stijlvol. De meubels van selfmade man Jules Wabbes hadden al destijds internationale klasse.

 

 

 

 

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Jules Wabbes aangetrokken door Jeanne Van Damme (echtgenote  Philippe Saverys), in opdracht van de J.Boel & Zonen,  om verschillende ruimtes en hun meubilair te ontwerpen aan boord van op de Boelwerf te bouwen schepen.

Zo werden de Boelschepen het MS Koningin Fabiola (bouwnummer 1391-1962), MS Patignies (bouwnummer 1392-1962), MS Eeklo (bouwnummer 1410-1963) en het  MS A960 Godetia (bouwnummer 1425-1966 ) met het werk van Jules vereerd. 

Voor de particulariteiten van deze schepen zie het Op Stoapel boek Made in Belgium by Boelwerf

 

MS koningin fabiola

RMT schip Oostende- Dover: de zitbanken voor de salons en couchettes in de slaapzaal rekening houdend met de korte overtocht. De bedden waren gemaakt van gebogen multiplex.

MS Patignies

Bulkcarrier van Cobelar NV: het salon en de bar

MS eeklo

Bulkcarrier van Belgo-Suisse NV , J.Boel & Zonen NV & Exmar NV, tevens uitgerust als schoolschip ter vorming van dekofficieren voor de Belgische koopvaardij: het klaslokaal dat tevens dienst kon doen/deed als kapel, salon en de bar.

 

Noot: de salons van het Ms Patignies en Ms Eeklo vertonen wel gelijkenissen.

MS a960 Godetia

Commando en logistiek vaartuig van de Belgische Zeemacht, nu Marine : het koninklijk appartement, salon met aansluitend de vergaderzalen , koninklijke slaapkamer en zithoek.

Het is namelijk zo, dat gezien de koning het hoofd is van de Belgische strijdkrachten het schip werd uitgerust met een koninklijk “appartement”. Die had vooral een “protocolaire functie”, zegt Cdt. Vangaever en kon het ook gebruikt worden als vluchtschip om bij oorlog de goudreserves van de Nationale Bank te vervoeren.

Al met al mooie verwezenlijkingen die de Heer Wabbes hier gebracht heeft.

Het boek “Jules Wabbes 1919-1974- binnenhuisarchitect” (2002-ISBN 2-8046-0565-5) van de hand van Marie Ferran-Wabbes geeft een uitermate goed overzicht van zijn oeuvre.

Opzoekingen en redactie Paul Bertolo, Secretaris Op Stoapel vzw, Temse

Dit artikel verscheen in september 2023 ook in het magazine Ruimschoots

Bronnen:

  • Jules Wabbes 1919-1974 – binnenhuisarchitect, Marie Ferran-Wabbes,
  • Correspondentie met Marie Ferran-Wabbes,
  • Correspondentie met Jean-Louis Van den Abeele voormalig medewerker van Jules Wabbes,
  • Fotoarchief Gemeente Temse,
  • Knack-Weekend van 11/8/2010 & 15/10/2012
  • Officiële lijst van de Belgische zeeschepen en de Zeemacht N°47 januari 1965.

Website Jules Wabbes

 Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button