Met pijn in het hart: Godetia

Op woensdag 15 september 2021 vertrok de Godetia naar haar laatste rustplaats, de sloper in Gent. Eddy Van Grevelinge en Mack Riské waren erbij om haar te volgen.

Vandaag zou ze vertrekken naar haar laatste rustplaats, de sloper Galloo in Gent, collega Mack Riské en ikzelf hadden afgesproken haar te volgen.

Dus ’s morgens kijken naar Marinetraffic.com, maar ze lag nog in Zeebrugge dus contact opgenomen. En mensen gevonden die me het tijdstip van vertrek konden vertellen. Ze lag al buiten de haven op de Noordzee stomend richting Westerschelde. Via een tussenstop in Zelzate (oppikken Mack) richting Terneuzen en Breskens op de vaste spotterplaats aan de vuurtoren.

Dan doen we weer een beroep op Marrinetraffic en ja ze was reeds voorbijgestoomd sneller dan we dachten voor een dame op die leeftijd. Er zat maar één ding op: terug naar Terneuzen aan de ingang van het kanaal Gent-Terneuzen. Wat een geluk ze kwam net van achter de hoek.

Zoals je ziet spreken de gezichten van de bemanning boekdelen. Dit is niet hun vrolijkste tocht ooit. Dit is zeker geen snoepreisje.

Een beeld van na de sluisdoorgang: ze stoomt verder op eigen kracht. De kleur van de lucht spreekt boekdelen “het einde is in zicht“

Op naar de einbestemming Scheepszatestraat 9 in Gent. In 2017 was ook al de Seven Discovery afgebroken in Gent.

Na enkele wegonderbrekingen zien we de afbraakwerf liggen en er staat volk van de Marine en ander scheepsspotters te kijken  maar nog geen Godetia te zien. Wel dit schip:

Een Ijslandse vissersboot is mooi voor ons fotoarchief maar niet waar we voor gekomen waren.

We maakten kennis met de aanwezigen die ook geïnteresseerd waren in Op Stoapel. Dus foldertje en onze laatste gedrukte nieuwsbrief uitdelen. En toen verscheen ze daar: ik val in herhaling, maar ze kwam weer op eigen kracht van achter de hoek met haar laatste brandstof, haar laatste pistonslagen en haar laatste schroefomwentelingen.

Ze moest haar laatste order van de bevelhebber uitvoeren. Kortom haar laatste adem kwam in aantocht. Met de assistentie van de sleepboten werd ze naar haar laatste rustplaats gebracht.

Deze dame is 40 keer rond de wereld gevaren. Ze heeft in totaal 900 000 zeemijl op de teller. Eén van de oudste marineschip ter wereld vaarde gedurende 56 jaar (van 1965 tot 2021) met een bemanning van een 90 tal personen. En dit schip is dus gebouwd op de Boelwerf in Temse, België om trots op zijn.  

Auteur: Eddy Van Grevelinge en Mack Riské

Lees ook nog deze artikels:

Artikel VRT NWS

Artikel over Godetia

Facebook pagina Godetia



Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button