Bernisse 70 jaar – Mijnenveger in Temse (verslag)

Deel 1 : Van hellevoetsluis naar temse

 

Woensdag 23 augustus , trip naar Hellevoetsluis, wegbrengen 2 personen, 1 om te filmen en 1 om foto’s te maken, Bernisse vertrek naar Stellendam 20 u

 

 

Vertrek uit de haven

 

Ondertussen … gaan de voorbereidende werkzaamheden verder in Temse.

Donderdag 24/8 vertrek Stellendam.

 

Strand Zoutelande en aankomst in Terneuzen

 

 

Het schip komt aan en blijft tijdens de nacht in Terneuzen  Voor Op Stoapel betekende dat twee leden en de Bellenman van Temse naar daar brengen .

 

Vrijdag 25/08

 

 

 Na een halte in Antwerpen om de laatste gasten op te pikken, zijnde Wim Van Rossen, schepen Temse, Lieve Truyman, schepen Temse, An Vervliet, deputé Oost-Vlaanderen, Peter Van Wichelen, provincie Oost Vlaanderen .

13u: vanuit Temse vertrekt de Verdi, toeristisch rondvaartschip van Rivertours met 110 belangstellenden om de Bernisse ter hoogte van de rede in Antwerpen te ontmoeten.

 

Het moment

Verdi (Rivertours) ontmoet Bernisse ter hoogte van Burcht.

Ontmoeting Verdi met Bernisse

 

 

Op de volgende foto: een deel van de “bemanning”  op het achterdek: Wim Van Rossen, schepen Temse, Lieve Truyman,  schepen Temse,  An Vervliet, deputé Oost-Vlaanderen, en met wit hemd Robert Van Huerck, bestuurslid Op Stoapel

Op het achterdek: Wim Van Rossen, Lieve Truyman, An Vervliet en Robert Van Heurck

 

Samen op weg naar Temse

Samen op weg naar Temse

 

De man die gans de trip gefilmd heeft maar ook interviews maakt met de bemanning en de gasten. Foto twee de man die de trip Temse Antwerpen gevolgd heeft. De afspraak is dat er films gaan gemonteerd worden één voor het Nederlands publiek en één om in Temse te vertonen en eventueel op andere plaatsen.

 

 

Op Stoapel zorgde ook voor commentaar op de Verdi: Toeristische uitleg, maar ook Erfgoed (scheepswerven) en natuur, en ook over het Bernissebestuur. Op Stoapel was met vijf mensen aan boord om uitleg te geven en eventueel vragen te beantwoorden

 

 

Vlnr Robert Van Huerck, bestuurslid Op Stoapel, Lieve Truyman, Schepen Temse, Gerrit van Els, voorzitter stichting Bernisse, Peter Van Wichelen, medewerker provincie . weggestopt An Vervliet, deputé en gast namens Op Stoapel

 

Temse in zicht.

 

 

deel 2 : aankomst en ontvangst gemeente temse

 

Op Stoapel had gezorgd voor een muzikale ontvangst

 

Aanmeren aan het ponton waar het schip te bezoeken zal zijn. Het ontvangstcomité met burgemeester en schepenen zijn aanwezig alsook de hostessen van Toerisme Temse. de man met wit hemd is de commandant van de Bernisse .

Op Stoapel had nog een verrassing nl dit schroefblad dat werd aangekocht, is van de Godetia, ook een marineschip gebouwd op de Boelwerf en nu ter beschikking van de Gemeente om het ergens op te stellen.

Schroefblad van de Godetia

 

Onder leiding van de Belleman op weg naar AC De Zaat voor de ontvangst van de bemanning bij de viering van 70 jaar Bernisse (kiellegging 1953).

Aankomst aan het Frans Boelplein, met serenade, beluisterd door deputé Mevrouw Leentje Grillaert,  Burgemeester, schepen en gemeenteraadsleden.

Ontvangst van de bemanning in het AC De Zaat:

Mevrouw Grillaert met het aandenken dat Op Stoapel had laten maken voor de sponsors zijnde de provincie Oost Vlaanderen, de gemeente Temse, Op Stoapel en natuurlijk de jarige zelf, de Bernisse en haar bemanning.

Wat niet voorzien was:  de dankwoorden van Gerrit Van Elst namens zijn ganse crew voor de geweldige ontvangst met de woorden “Wij zijn Temse geworden”.

Op Stoapel had voor een verjaardagtaart gezorgd, zeer velen vonden het spijtig dat ze diende om opgegeten te worden. De gemeente zorgde voor een natje met streekbieren uit Temse.

Tot daar het verslag van de trip en ontvangst; van dit gebeuren zijn er nog meer foto’s en films op de Facebook pagina’s van Op Stoapel en Vrienden van de AMS BERNISSE.

deel 3 : bezoek aan de bernisse

 

Zaterdag 26 augustus :

’s Morgens nog even op de koffie geweest bij de bemanning en de laatste afspraken gemaakt, ons standje opgebouwd, de schroef op haar plaats gezet, het standje van de Vrienden van de marine en de Oudenaarde klaargezet. 

Zicht op de kade van Temse vanuit de Bernisse

10 voor 10 stonden de eerste bezoekers al klaar om aan boord te gaan: het zouden er in totaal een kleine 500 zijn die kwamen kijken en die al dan niet aan boord gingen. Jammer dat een stortbui tijdens de middag ons gepest heeft. Wat we wel weten is dat niemand teleurgesteld van boord kwam. Tot daar dag één van het bezoek voor het publiek. En wat we niet verwacht hadden er komen nog twee Boelmannen op bezoek die er nog aan gewerkt hadden.

 

Zondag 27 Augustus 

Om 10 u ’s morgens stonden de eerste bezoekers reeds klaar en ondanks weer een stortbui zijn er nu voor de Bernisse tussen de 1300 en 1400 bezoekers tot aan het ponton geweest en al of niet aan boord geweest.

Deel 4 : Maandag 28 augustus

Om 6 uur in de morgen is de bemanning reeds druk in de weer om het schip klaar te maken voor vertrek, zeker in de machinekamer en op de brug is het druk, we mogen nog aan boord voor een kop koffie, de laatst woorden aan de bemanning en wederzijdse dankwoorden. 

Bemanning van de Bernisse

De trossen los, de Bernisse neemt afscheid waar zij in 1953/54 vertrokken is, ter hoogte van de kraan maakt ze een zwaai richting de brug, ze hoopt nog een keer terug te komen, wie weet???

 

Langs deze weg wil Op Stoapel iedereen, maar dan ook iedereen, bedanken voor deze meer dan geslaagde manifestatie. 

Opgetekend door Eddy Van Grevelinge

Dank aan Theo Baeke voor het nalezenCopyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button