Belgisch Binnenvaartmuseum “Tordino” in Oudenburg, nabij Oostende

 

Vandaag vrijdag 21-06-2024 waren we: , mezelf , Paul Bertolo en Robert Van Heurck te gast bij het Museumschip “Tordino”.

Onze gastheer Frederic Logghe  stond ons op te wachten en mama Logghe stond  in de keuken klaar met de koffie. 

De Tordino is 46m lang en 6.3m breed en werd in 1922 gebouwd bij Van Aken & Blokland te Hardinxveld in opdracht van Verenigde Brandstoffenhandel NV uit Rotterdam en werd Charlotte gedoopt. Zie foto hierboven, waar het schip ondertussen werd herdoopt tot Tordino.

Ze  ligt momenteel op haar vaste  ligplaats aan de historische Sluis van Passendale  op het kanaal Brugge – Oostende,  linkeroever.  

De reden van ons bezoek is dat Frederic een schat van informatie bezit over de binnenvaart , zie “Databank Belgische Binnenvaartschepen “ te vinden op de website van Tordino.  

Het was Frederic zelf die contact opnam met Op Stoapel vzw ivm met de bouwlijst die op onze website staat en waar hij aanvullingen en een paar opmerkingen over zou hebben.

Dit kwam ons bijzonder goed uit wat we zijn zelf bezig met de 3de druk van Made in Belgium by Boelwerf . We  gaan daar  wijzigingen  en aanvullingen  in verwerken die er tussen het samenstellen van het boek midden 2019 (1e druk) en nu zijn gebeurd.

 Wij hebben dus deze morgen onze lijst aan hem bezorgt en hij gaat dit document gebruiken om zijn info in te verwerken, wat dus zal leiden tot een verrijking ten opzichte van  de 1e en 2e druk  . Laat het duidelijk zijn, alleen de bouwlijst zal aanvullingen krijgen en niet de uitleg en de foto’s die blijven hetzelfde.

Daarna hebben we een rondleiding gekregen  in zijn indrukwekend museum collectie.

 

 

We kunnen maar een ding zeggen: voor scheepsfanaten een bezoek meer dan waard !

 

 

Ook zijn collectie boeken  is indrukwekkend, zie bijgaande foto’s .

 

 

Nog een ding deze man doet dit zonder enige vorm van subsidie, alleen met de hulp van mama en papa Logghe en wat nog frappanter is dat geen van hen een schippersverleden hebben .

Wat  Frederic doet is meer dan bijzonder en zou zeker steun mogen krijgen . Zijn werk is bewonderswaardig en een  pseudo harde SCHIJF van het binnenvaart verleden. 

 

 


Verslag en foto’s : Eddy Van Grevelinge, voorzitter Op Stoapel vzw

Met dank aan Paul Bertolo voor het nalezen

 Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button