Zenobe Gramme op de Tall Ships Race 2022

Na een aantal jaar wachten konden liefhebbers van zeilschepen weer hun hart ophalen op passage van de Tall Ships Race in Antwerpen. Het is al de zevende keer dat de Tall Ships Race Antwerpen aandoet. De in totaal 43 schepen kon je bezichtigen van 22 tot 25 juli 2022. Niet toevallig was er een schip aanwezig dat op de Boelwerf gebouwd was.

Zenobe Gramme, het schip

De A958, BNS Zenobe Gramme werd in 1961 ontworpen door Frank Van Dycke en werd gebouwd op de Boelwerf te Temse. Ze werd tot 1970 gebruikt als oceanografisch onderzoeksschip. Daarna werd ze een trainingschip van de Belgische Marine. Ze nam in 1972 voor het eerst deel aan The Tall Ships Races en is sindsdien een vaste deelnemer. Het schip neemt af en toe deel aan zeilwedstrijden en won de Cutty Sark Tall Ships Race in 1976.

Het schip is geadopteerd door de Bruxelles Royal Yacht Club. Haar thuishaven is de Belgische marinebasis in Zeebrugge. De bemanning bestaat uit 1 Officier, 6 bemanningsleden en 10 stagiaires. Ze heeft sinds 1961 300.000 nautische mijlen (557.000 km) afgelegd. Het schip werd in 2017 vastgesteld als varend erfgoed.

 • Lengte: 28,15 m
 • Breedte: 6,85 m
 • Hoogte: 32 m
 • Gewicht: 136 ton
 • Snelheid 7/8 knopen
 • Motto: Quaerendo Invenies (Wie zoekt die vindt)
Quaerendo Invenies (Wie zoekt die vindt)

Zenobe Gramme, de persoon

Het schip werd vernoemd naar de wetenschapper Zénobe Theophile Gramme (1826-1901). Hij vervolmaakte in 1869 het prototype van een dynamo dat toen was ontwikkeld door de Italiaan Antonio Pacinotti. Het nieuwe prototype, dat de Gramme-dynamo werd genoemd, was in staat veel hogere spanningen te genereren dan de toen bekende dynamo’s. Dit maakte een commerciële en industriële toepassing haalbaar en rendabel.

Hij kreeg een standbeeld in Parijs en Luik en werd begraven op het kerkhof Cimetière du Père-Lachaise te Parijs. In de Waalse versie van De Grootste Belg werd hij in 2005 nog verkozen tot 23e.

Wist je dat?

Kort na de bouw van de Zenobe Gramme heeft Frank Van Dycke voor zichzelf ook een kleinere versie van het schip laten maken Vennekens in Klein-Willebroek. Het schip kreeg de naam “Dick Sand”. De naam is een verwijzing naar het boek van Jules Verne: “Dick Sand, een vijftienjarige kapitein“. Met de Dick Sand heeft Frank Van Dycke jaren rondgevaren. Om er uiteindelijk, op 2 november 1990, ook op te overlijden ..

Bekijk ook eens onderstaande video van een jeugdstage in 2019 op de Zenobe Gramme.

Er bestaat ook een postzegel met een afbeelding van de Zenobe Gramme. Deze werd uitgegeven ter gelegenheid van het Nationaal Kampioenschap voor Filatelie Temsifil in de Expohallen van 14 tot 16 september 2012. De organisatie was in handen van de Koninklijke Postzegel en erfgoedkring Temse. Er verscheen ook een geïllustreerd velletje met tien zegels en een frankeervignet.

Geïllustreerd velletje uit 2012 met tien zegels van Zenobe Gramme
Copyright: Archief J.M. Baudour – Kon. Postzegel- & Erfgoedkring Temse
Maquette Zénobe Gramme op de Belgian Boatshow 2011 in Gent (copyright Lieven Muesen)

Ook in 2023 zal de Zenobe Gramme deelnemen aan de Tall Ships Race. Alleen zal je dan naar één van deze plaatsen moeten reizen om ze te kunnen bewonderen:

 • Den Helder, Nederland
 • Hartlepool, Verenigd Koninkrijk
 • Frederikstad, Noorwegen
 • Lerwick, Shetland Eilanden
 • Arendal, Noorwegen

Tekst en foto’s: Bert De LaetCopyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button