Archief bedrijfsblad Boelwerf op DVD-ROM

Informatieblad De Zaat en Bedrijfsblad Boelwerf gedigitaliseerd

Op 6 januari 1978 verscheen het eerste nummer van De Zaat, een wekelijks informatieblad voor medewerkers van de Boelwerf. De directie wou hiermee de samenwerking met zijn werknemers bevorderen door beter en meer te informeren. De stijl was luchtig en toegankelijk zodat ook familieleden werden betrokken bij het leven op de werf. Het blad heeft meer dan 10 jaar bestaan en verschaft ons na zoveel jaren een schat aan informatie over het reilen en zeilen van Boelwerf en gans het sociaal leven daaromheen. Op bedrijfsvlak werd er bericht over de ondernemersraad en veiligheidscomité, medische tips, proefvaarten, tewaterlatingen, opleidingen, technische info, en nog veel meer.. Zo lezen we ondermeer over de brug van Vilvoorde en de bijdrage die Boelwerf daaraan geleverd heeft. Boelwerf was dus meer dan alleen een scheepswerf.
Personalia werden uitvoerig belicht: in dienst, op pensioen, overlijdens, gezinsleven, … Leuk waren ook de wekelijkse menu’s van bedrijfsrestaurant Den Esch. Er was veel aandacht voor hobby’s en sport. Boelwerf had topsporters onder haar werknemers zoals Chris Soetewey (hoogspringen) en Jan Bogaert (wielrennen). De Boelcross was tot ver in de omtrek bekend. Boelwerf had een eigen voetbalploeg (FC Boel) en organiseerde een voetbaltornooi met als inzet De Gouden Boelschoen. Ooit al gehoord van De Elecon-Girls, een voetbalploeg bestaande uit vrouwen en dochters van elektriciens uit den onderhoud? Wie kent er nog kegelclub De Boelkwakkels, vissersclub De Boel Sportvissers, volleybalclub OAP (onderhoud altijd paraat) en Foto- en Diakring Boelwerf?

Zaatbladje 1982

Zaatblaadje 1982

De Zaat  had een voorloper nl. het bedrijfsblad Boelwerf dat om de 2 maanden verscheen van 1969 tot 1977. Dit blad was minder uitgebreid en minder aantrekkelijk geïllustreerd als De Zaat maar is toch van onschatbare waarde voor sociale en technische wetenswaardigheden voor de periode ’69 – ’77.
De beide bedrijfsblaadjes van Boelwerf zijn voor Op Stoapel een belangrijke informatiebron voor de periode 1969 tot 1992. Heel wat voormalige Boelwerfwerknemers verzamelden deze blaadjes gedurende vele  jaren.  Via diverse schenkingen hebben wij alle exemplaren bij elkaar kunnen brengen. Wij willen dan ook uitdrukkelijk alle schenkers bedanken.

Dergelijke geschreven bronnen wilden we toegankelijk maken voor iedereen en daarom besloten we alles te digitaliseren en op DVD ROM uit te brengen.

Rudi Scheers, ook de drijvende kracht achter onze blog heeft ondertussen de volledige reeks gedigitaliseerd. Bert De Laet en Stoffel Engels zorgden voor productie en lay – out.
Wij danken KBC Temse die het project financieel heeft gesteund.

Hoe bestellen?

De DVD-ROM (enkel voor PC) is verkrijgbaar voor de prijs van 5€ voor leden en 7,5€ voor niet-leden. Verzending is 2,5€ extra. Je kan de DVD-ROM bestellen via ons contactformulier + overschrijving van het vereiste bedrag op rekeningnummer BE46 7370 3974 0236 van KBC, BIC: KREDBEBB met vermelding ‘DVD bedrijfsblad’. Ze zal ook te koop zijn op onze nieuwjaarsreceptie.

 


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button