WOH Rupelmonde 10 – 11 september

Graag maken wij reclame voor onze vrienden uit Rupelmonde van vzw Tolerant. Wij zullen met Op Stoapel vzw aanwezig zijn om de plechtige tewaterlating van de Pegasus  aan te moedigen.

Voor Tolerant vzw is dit, na twee succesvolle restauraties van de hengsten D’n Bruinen en de Jan Korneel, een derde mosselhengst die te water gelaten wordt.

De plechtige tewaterlating zal dan ook met de nodige luister gepaard gaan.

Peter van het schip wordt Franke Lok, oprichter en oud-voorzitter van Tolerant vzw en de man die de hengst terug naar Vlaanderen bracht.

Meter van het schip wordt mevrouw Frieda Van Beylen-Beirnaert, weduwe van Jules Van Beylen. Jules Van Beylen was conservator bij het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen en schreef verschillende boeken over de Hengst.

De werkzaamheden aan de Pegasus verliepen onder andere met steun van de provincie Oost-Vlaanderen, terwijl de gemeente Kruibeke instond voor logistieke en materiële steun (de CNR-loods, waarin het schip werd gebouwd wordt ter beschikking gesteld door de gemeente Kruibeke).

Deze tewaterlating wordt onderdeel van een dagvullend, neen, van een weekendvullend programma.

Zowel zaterdag (12:00 tot 18:00 uur) als zondag (9:00 tot 18:00uur) kan men in de CNR-loods  de traditionele ingrediënten van ons Weekend op de Helling vinden, zoals eten en drinken, korte tochtjes met de boten van onze ‘vloot’, thema-activiteiten voor kinderen en jongeren, …Ook bevriende nautische organisaties zoals Op Stoapel uit Temse en de School voor Scheepsmodelbouw van Baasrode krijgen een stand in de loods.

Zondag,  om 10.15 uur vindt de eigenlijke tewaterlating plaats op de helling van de CNR-werf.  Met champagne dopen is er echter niet bij.  Dat is vooreerst bij Tolerant niet de traditie bij dit soort werkschepen (vroeger toebehorend aan eenvoudige doch hardwerkende lieden).

Nee, de hengst Pegasus wordt begoten met Scheldewater: een emmer afkomstig van de Scheldebron in het Franse Saint-Quentin en een die wordt overgebracht vanuit de monding in de Scheldedelta.  Het schip wordt daarna op de hellingkarren in het water neergelaten, terwijl een bezoekende vloot klassieke schepen een hoornconcert inzet.

Op de Schelde wachten andere schepen waaronder het vlaggenschip van Tolerant, de hengst D’n Bruinen (beschermd als monument varend erfgoed) en de andere hengst, de Jan Korneel die in 2007 gerestaureerd werd in Rupelmonde.

 

Meer info over dit evenement vind je op de website van Tolerant.


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button