Schildderij-zicht Boelwerf-Willy Verdickt

Kunstschilder Willy Verdickt en Boelwerf

Kunstschilder Willy Verdickt schonk onlangs één van zijn eigen werken aan Op Stoapel.
Het is een olieverfschilderij geschilderd op lokatie (kaai Temse) in 1990. Een prachtig werk waar we uiteraard erg gelukkig mee zijn. Op die manier wil hij zeker zijn dat het schilderij niet verloren gaat.

Boelwerf inspireerde kunstenaars

De scheepswerf inspireerde in het verleden menig beeldend kunstenaar. Denken we maar aan het beeld ‘De Zaatman’ van Noël Van Cauwenberghe, de teken- en schilderwerken van Roger De Kerf, Gaston Derkinderen en Willy Verdickt. Allen werkten ze ook op de scheepswerf en gingen ze in hun jonge jaren naar de Academie en Vaktekenschool in Temse waar destijds ook toekomstige technisch tekenaars werden gevormd voor de Scheepswerf.

Ook andere lieten zich inspireren zoals Theo Pensaert die de failliete werf op doek vastlegde in de jaren 90. Illustrator Karl Meersman en zijn vader Hugo Meersman mogen we ook niet vergeten in dit overzicht met cartoons en striptekeningen. Ook de jongere generatie zoals Tom Van Puyvelde en Mathias Christiaens. (Artawa, Dacca Temse, augustus 2010) kozen de Boelwerf als onderwerp. Het is een greep uit de grote groep kunstenaars die Boelwerf als onderwerp kozen.

Louis Van Raemdonck stuurde ons onlangs een scan van een prachtig werk van een zekere ‘Makkes’ uit 1969 (archief gemeente Temse) ten tijde van de afbraak van de Orion. Dit werk is duidelijk ook op locatie geschilderd (zie schets).

Willy Verdickt

Willy werd geboren  op de Oostberg in Temse in 1936 en groeide op in de Sint-Jorisstraat waar zijn ouders een kruidenierszaak hadden. Na de lagere school ging hij naar de vakschool in de Akkerstraat en leerde hij tekenen en schilderen  in de Academie en Vakteneschool.  Het zou zijn hele leven een passie blijven. Van zijn 14 tot zijn 19 jaar leerde hij de job van metaalbewerker bij Wameco in Sint-Niklaas.  Daar werkte hij nog aan delen van platbodems die voor OTRACO in Congo werden geproduceerd, toen nog een Belgische kolonie.

Willy Verdickt

Willy Verdickt

Op zijn 20ste  kan hij dan als volleert metaalbewerker beginnen bij Boelwerf waar hij 19 jaar aan de draaibank stond. Door altijd in dezelfde houding te staan kreeg hij problemen met zijn rug en werd hij slijper van gereedschappen. Hij werkte voornamelijk voor de schrijnwerkerij maar ook alle andere slijpwerk was welkom. Ook directie en personeel konden met hun te slijpen materiaal van thuis bij de 5 slijpers terecht, daar werd niet moeilijk over gedaan. Op vijftig jarige leeftijd ging Willy op brugpensioen tijdens de grote reorganisatie van 1986 toen 1100 ontslagen vielen. Willy kon zich nu kwast full-time aan de Schilderkunst wijden en ging terug lessen volgen in de Academie. Al liepen de werkzaamheden als slijper ook door want de mensen wisten hem wonen als ze met een botte zaag, heggenschaar of maaimes zaten.

Willy blijft tot op vandaag een gepassioneerd schilder met prachtige resultaten. Hij is erg leergierig en blijft zich verder bekwamen in verschillende technieken en stijlen. Hij stelde meermaals tentoon. We willen hem uitdrukkelijk bedanken voor deze gift.

Het werk zal ook getoond worden op onze nieuwjaarsreceptie op 14 januari 2017.

 

Lieven Muësen


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button