Op stap met Op Stoapel 2015 – Vlissingen (programma)

We nemen dit jaar een kijkje in de historische scheepswerf in Arnemuiden en de overblijfselen van een grote scheepswerf uit de vorige eeuw. En dit alles net over de grens in Vlissingen. Als je de geschiedenis van Vlissingen en zijn scheepwerven leest, ontdekt je al snel veel linken met Temse. Genoeg interessante verhalen voor een boeiende uitstap.

Programma
Na ons vertrek vanop de Wilfordkaai (8h30) rijden we met de bus langs de Westerschelde tunnel naar Arnemuiden. Daar bezoeken we de historische scheepswerf C.A.Meerman. Hier werden in het verleden Hoogaarsen (eikenhouten vissersvaartuigen) gemaakt. Ook vandaag nog worden er houten schepen hersteld.

historische scheepswerf C.A.Meerman

historische scheepswerf C.A.Meerman

Rond de middag lunchen we in Dijkpaviljoen ’t Puntje. Dit is resto-brasserie aan de oever van de Schelde met zicht op passerende scheepvaart op de Schelde. Op de menu staan tomatensoep, garnalenkroketten of belegde broodjes (zie meer onderaan).

Foto van Vlissingen met scheepswerf op de achtergrond

Vlissingen met scheepswerf op de achtergrond (Copyright Jacques Cats)

In de namiddag bezoeken we de nog resterende gebouwen van de oude scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) . We kijken vooral uit naar hoe Vlissingen de opruiming van een scheepswerf heeft aangepakt, dit alles onder begeleiding van plaatselijke gidsen van de Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen. Ook in Vlissingen lagen de terreinen van de scheepswerf vlakbij het centrum. Het bedrijf had ook een enorme impact op het dagelijks- en verenigingsleven in Vlissingen. Voor de rondleiding buiten rijden we mee met een oldtimer DAF-voertuig waarmee vroeger de werklui op de werf werden vervoerd.

Voor de rondleiding rijden we mee met een oldtimer DAF-voertuig waarmee vroeger de werklui op de werf werden vervoerd.

Oldtimer DAF waarmee vroeger de werklui op de werf werden vervoerd (Copyright Jacques Cats)

Het centrum van Vlissingen en de Boulevard is vlakbij zodat we achteraf eventueel nog een drankje kunnen nuttigen alvorens de terugreis aan te vatten met gegidste aankomst in Temse rond 20h30.

Prijs

Kostprijs inclusief bus, toegangen en gidsen € 35 per persoon. Niet-leden betalen € 40 (exclusief middag lunch).

Inschrijven
Inschrijven kan bij Paul Bertolo via ons deze site, een mail naar bertolopaul@gmail.com of telefoon 034494905 of 0496122403.

Plaatsen zijn beperkt en leden Op Stoapel en ex-Boelwerf werknemers hebben voorrang op niet-leden. Uiteraard kunnen niet-leden zich onmiddellijk lid maken voor € 10 als gewoon lid (en € 20 als erelid).

Kostprijs storten voor 15/05/2015 op rekening nummer BE46 7370 3974 0236 van Op Stoapel met vermelding van naam (lid/niet-lid), aantal personen en keuze lunchmenu.

Keuze lunch

 • soep € 4,90
 • garnalenkroketten € 6,00
 • garnalenkroketten met Hollandse garnalen € 10,90
 • belegde witte/ bruine stokbroodjes met:
  • beenham € 3,50
  • kaas € 3,50
  • salami € 3,50
  • rucola, serranoham, pesto en mozzarella € 5,50
  • rucola, kip en mosterdmayonaise € 4,50
  • tonijnsalade € 4,50
  • vissalade € 5,50

 Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button