boek-troebel water-Aebi

Troebel water

Troebel Water: de nieuwste misdaadroman van Belinda Aebi die zich afspeelt op de voormalige Boelwerf.

Belinda Aebi is ondertussen al lang geen onbekende meer als succesauteur van Nieuw Temse aan de oevers van de Schelde. Met haar misdaadromans bereikt zij een breed publiek van lezers die zich aangesproken voelen door haar no-nonsense stijl met een dramagehalte dat beklijft.

Zij vertelt haar verhalen in een vaak herkenbare en realistische omgeving, en deze keer was dat de voormalige Boelwerf aan de Schelde met kraanman Jos in de hoofdrol vanuit zijn uniek perspectief op een bouwterrein op de Zaat. Als hij op een dag een lijk ontdekt in de schorren tussen het riet van de Schelde op de voormalige Boelwerfgronden ontvouwt zich een rollercoaster aan intriges, leugens, bedrog maar ook diep menselijke warmte en onvoorwaardelijke vriendschap met als uitsmijter een dramatische ontknoping.

Belinda AEBI

Belinda Aebi

De kraan, symbool van een brok scheepsbouw geschiedenis

Wat het boek vanuit ons perspectief als erfgoedvereniging interessant maakt is niet alleen de bijzondere locatie – heilige grond zoals wijlen stichend erelid José De Staelen het zo mooi verwoordde  – maar de vele nostalgische verwijzingen naar de traditionele scheepsindustrie op de Boelwerfsite. Over de enig overgebleven kraan schrijft ze met poëtische inslag: De Kraan staat met haar statige poten in de Schelde…Wanneer het vloed is lijkt het alsof ze op het water zweeft…Bij eb staat ze met haar voeten in het slib…Ik hou ervan zoals ze is. Grijs en roestig. Ik hou van haar authenticiteit en van de 48 meter melancholie.

Prijswinnaar-Troebel Water-Katty De Bruyn

Prijswinnaar coverfoto Troebel Water (met Boelwerfkraan) – Foto: Katty De Bruyn

De volgende passage is een mooie evocatie van de filosofie voor onze toekomstvisie om het Boelwerfgoed een permanent eerbetoon te verlenen in Temse: Ik besef nog altijd niet goed dat ik met de poten van mijn torenkraan op een stuk erfgoed sta. Een fameuze brok geschiedenis. Onder mij loeide in die tijd op een site van wel honderd voetbalvelden groot viermaal daags de sirene en leefden mensen op het ritme van de werf. Ik sta er verder bij stil dan je zou denken. Ik kijk niet graag achterom…maar dit is anders, dit is geschiedenis. En die gom je niet zomaar weg.

Nieuw Temse en de link met Boelwerf

Ook over de historische link tussen Nieuw Temse en de voormalige Boelwerf laat Belinda Aebi zich niet onbetuigd: Soms zie je – bij wijze van spreken en met wat voorstellingsvermogen – de damp uit de straatstenen opstijgen en zie je de duizenden werkmannen van her naar der hossen in hun blauwe werkkielen. Een beeld van jaren geleden…Naar wat ik heb horen vertellen was de samenhorigheid tussen de bouwvakkers wel enorm. De Boelwerf was hun hele leven.  Ze waren trots op de reusachtige boten die hier werden gebouwd. Ze  leken op halve steden en waren gewoonweg adembenemend groot en machtig. De Boelwerf werd een werf met wereldfaam.

Het boek bevat verder ook interessante weetjes uit de scheepsbouw en een abstract van onze erfgoedvereniging Op Stoapel achteraan het boek. We sluiten dit artikel af met haar eigen woorden: Het idee om een verhaal te bedenken dat zich afspeelde aan de oude scheepswerf, is ontstaan door mijn grote voorliefde voor een woonplek aan het water en door de schaduw van de kraanman waarmee ik iedere ochtend wakker werd. als enthousiaste bewoonster van de Zaat, als romanticus, als liefhebster van nostalgie, als bewonderaarster van de oude Boelwerf, uit respect voor de werknemers, als fan van de Schelde,hoop ik dat ‘Troebel water’ door de handen van velen gaat….

Eric Bauwelinck

Belinda AEBI

Standaard Boekhandel- Troebel Water


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button