Het International Maritieme Museum in Hamburg (IMMH) heeft op het plein voor de ingang een grote schroef staan. Deze schroef was gemaakt voor een schip dat ooit gebouwd werd op de Boelwerf!
Het verhaal is als volgt:
In februari 2018 postte ene Eckhard Uhrbrock bovenstaande foto op het internet met als vermelding: Maaskerk, gebouwd 1975, Boelwerf. Op zijn minst een mysterieuze foto want de Maaskerk werd in 2003 in Pakistan, Gadani Beach, afgebroken. Het schip in kwestie betreft het MV Maaskerk dat samen met drie zusters op de Boelwerf werd gebouwd in de zeventiger jaren van vorige eeuw.
Hoe deze mysterieuze schroef in Hamburg verzeilde hebben we na wat zoekwerk kunnen reconstrueren. Men moet weten dat wanneer een reder, schepen van eenzelfde type bestelt, in casu vier zusterschepen, er meestal een reserveschroef wordt voorzien om in geval van calamiteit snel een beschadigde schroef te kunnen vervangen. Inderdaad een nieuwe schroef gieten zou aardig wat tijd vergen en zou het schip langer ophouden dan de tijd nodig om de reserveschroef te verschepen naar waar ook ter wereld.
Die reserveschroef stockeert men dan op een cruciale locatie ergens in de wereld, naargelang de “trading patterns” van de schepen, maar dikwijls bij de maker van de schroeven zelf.
We gaan ervan uit dat de vier zusters een reserveschroef meekregen die in Duitsland werd gestockeerd. Het quartet werd in het begin van deze eeuw afgebroken in Pakistan op de respectabele leeftijd van om en bij de 30 jaar. Het zou zeer ongebruikelijk zijn om oude schroeven terug naar het land van herkomst te brengen aangezien de kosten van dat transport de schrootwaarde ver zou overtreffen en uiteraard is de schroef voor de schroothandelaar evenzeer een waardevol deel van het schip in het land van afbraak.
Een welingelichte bron vermeldde dat de meeste scheepsschroeven gebruikt op de Boelwerfschepen werden besteld bij Lips in Drunen (Nederland), dat in 2002 werd overgenomen door Wärtsilä (Finland) die in 2016 haar productie overbracht naar China, maar dit terzake.
Gezien het feit dat de schroef aan de ingang van het IMMH in 2012 aan het museum geschonken werd door Wärtsilä, kunnen we met grote zekerheid stellen dat deze schroef de reserveschroef van de vier Maas-zusters betreft.
Een scheepsschroef is uniek en eigen aan een schip of serie zusterschepen
Feit is dat gezien de schepen werden afgebroken begin deze eeuw de reserveschroef van geen nut meer was en door de verscheidene achtereenvolgende eigenaars hoogstwaarschijnlijk gewoonweg vergeten of gedumpt werd en zij ergens in Duitsland te velde achterbleef.
Wat het ook zij, het is op de esplanade voor het museum een monumentaal kunstwerk geworden dat zeker op het Frans Boelplein niet zou hebben misstaan en een waardige erfgoedcompagnon zou zijn geweest van de kraan. Een groot voordeel van de schroef is: zij roest niet, dat wisten die Duitsers voorzeker al langer.
Besluit: mysterie opgelost
Blijft de vraag: was schenker Wärtsilä wel degelijk eigenaar van de reserveschroef op het ogenblik van de schenking of bezat nog één van de ex-eigenaars de titel?
Het kwartet waarvan Maaskerk een deel was
De vier quasi identieke schepen waren:
- Maaskade 1975 bouwnummer 1479-IMO nummer 7357488 Broken Up (BU) 2001,
- Maaskant 1975 bouwnummer 1480-IMO nummer 7357490 BU 2004,
- Maaskerk 1975 bouwnummer 1481-IMO nummer 7357505 BU 2003,
- Maaskroon 1976 bouwnummer 1482-IMO nummer 77357517 BU 2004
Ze werden in opdracht van Ruys Bulk Transport te Antwerpen (Nedlloyd – Nederland) op de Boelwerf in Temse gebouwd en voerden een 10-tal jaren de Belgische vlag.
Het waren wat men noemt parcel of producttankers van 38.400 m³ of in draagvermogen 31.800 MT. Met parcel bedoelt men het tesamen vervoeren (in aparte tanks) van verscheidene chemische of olie produkten. Zij zouden wereldwijd worden ingezet.
De tankers waren ca. 170m lang, 26m breed met een diepgang van 11.40m. Zij werden voortgestuwd met een B&W 7K74EF hoofdmotor die een enkele schroef aandreef van 6 m diameter met een gewicht van 16.50 MT.
Een lid van Op Stoapel, met name Cpt Farhat Shamim, voer op deze vier schepen als stuurman en commandant en hij was uiterst tevreden over het potentieel en de prestaties van deze schepen hetgeen een pluim voor de bouwers betekent!
Op 30 augustus 2012 werd de schroef geïnstalleerd voor het Martiem Museum in Hamburg
(Copyright Foto’s : International Maritieme Museum in Hamburg)
auteur: Paul Bertolo