Paasmaandag 6 april, een hoogdag voor Op Stoapel
Er werd lang naartoe geleefd: het was all hands aan dek voor de tentoonstelling Van Plaat tot Schip in het AC De Zaat, startend met de Scheldehappening op 6 april en eindigend op 26 april met de Erfgoeddag. Het thema van de komende Erfgoeddag ERF! gaf trouwens een perfect podium voor het pronkstuk van de nieuwe expo: de allereerste maquette van Boelwerf Temse.
Het idee voor die maquette speelde al een hele tijd in het hoofd van Eddy Van Grevelinge die in november vorig jaar samen met zijn dochter Birgit hun plannen voorstelden op de maandelijkse bestuursvergadering van Op Stoapel. Eddy toonde een grondplan van de Boelwerf, voorzien van maten en aanduidingen om verder op schaal uit te werken tot wat enkele maanden (en vele slapeloze nachten) later een kleine versie van het BoelERF zou worden.
En zo kon op de Scheldehappening een tot op de trappen gevulde inkomhal van het AC mee terugblikken op het hele ontstaanstraject van de miniatuur Boelwerf en genieten van het prachtige vrijwilligers(!)werk van Eddy & Birgit Van Grevelinge en (de jarige) Arthur Mettepenningen, die in de laatste rechte lijn ook nog de hulp kregen van Marc Buysse en zoon, die enkele werkelijkheidsgetrouwe schaalmodellen van de Boelkranen aanleverden.
De officiële opening van de tentoonstelling door schepen Franky De Graeve werd dan ook meteen een moment van ontroering. De schepen vertelde eerst in een korte terugblik hoe de Boelmannen vroeger bij zijn moeder (Maria Spilleman ofte Speelman) in de textielzaak om overalls en hemden kwamen. Maar de echte rillingen kwamen er toen in AC De Zaat opnieuw de sirene van de Boelwerf weerklonk. Tijdens dit herkenbaar geluid werden de ‘lintjes’ doorgeknipt door schepen De Graeve samen met oud-werknemer Gaston Derkinderen. Het was trouwens Gaston die Eddy Van Grevelinge indertijd op de Boelwerf zijn eerste cursus planlezen heeft gegeven! Onder een luid applaus ging zo onze nieuwe tentoonstelling van start.
In het kader van de Scheldehappening en de Erfgoeddag werkt Op Stoapel samen met de Koninklijke Postzegel- & Erfgoedkring Temse. De huidige tentoonstelling zal op die manier op de Erfgoeddag nog aangevuld worden met extra fotomateriaal over het bouwproces van schepen.
Dat het weer niet echt meezat voor de Scheldehappening op 6 april was voelbaar voor alle buitenactiviteiten. Voor Op Stoapel en de Koninklijke Postzegel- & Erfgoedkring Temse was het echter een extra troef: niet minder dan 810 bezoekers mochten getuige zijn van hoe op Boelwerf Temse platen werden samengesmeed tot immense zeeschepen. Iedereen kon zich laten ontroeren door dit machtig Temses verleden aan de hand van getuigenissen, filmbeelden, foto’s, maquettes, een tabletquiz en nog zoveel meer.