Affiche Op Stoapel-Erfgoeddag 2019

Scheepsbouw in Temse, een terugblik

Expo in AC De Zaat op Erfgoeddag 28 april + 4 en 5 mei

In deze tentoonstelling trachten we een beeld te geven van de scheepsbouw in (groot) Temse. De tentoonstelling focused op de talrijke schepen en constructies die hier werden gebouwd. De Boelwerf in Temse heeft 165 jaar bestaan (opgericht in 1829 door Bernard Boel). In de buurgemeente Steendorp gaat de scheepsbouw zelfs terug tot de 17e eeuw. Daar is in het huidige straatbeeld weinig van te zien behalve dan de beschermde M22 torenkraan op site De Zaat.

Deze rijke bedrijfsgeschiedenis die welvaart en voorspoed heeft gebracht in het Waasland hield 25 jaar geleden bruusk op te bestaan in Temse. We willen dat huidige en toekomstige generaties kennis maken met dit verleden. Verder willen we met deze tentoonstelling een toeristische meerwaarde bieden voor recreanten die onze regio aandoen.


Er zullen extra luiken zijn over de scheepswerven in de buurgemeenten nl. Scheepswerf gebr. Maes, Steendorp en Scheepswerf De Durme, Tielrode. Kamerkoor Cor@Cor zorgt voor een muzikale noot met liederen over water, schepen, varen…

De maquettes die opgesteld zijn in AC de Zaat zullen uitvoerig te bekijken zijn. Er zijn ook maquettes uit privécollecties die speciaal voor de gelegenheid zullen te zien zijn. Een nieuwe gedrukte brochure over de maquettes zal voorgesteld worden op de opening van de Erfgoeddag.
Verder heel wat multimedia die de scheepswerf een beetje terug zal brengen en ons doet mijmeren over vroegere tijden.
In het Boelcafé kan je wat bijpraten bij een drankje en kennis maken met andere bezoekers.

Volgende verenigingen werkten mee en zullen ook aanwezig zijn op de Erfgoeddag: Scheepswerf De Durme Tielrode, Kamiel D’ Hanis,  Binnenvaartmuseum Dordrecht, Rijn-en Binnenvaartmuseum Antwerpen, en Tolerant vzw uit Rupelmonde.

Het volledige programma vind je hier

Met de steun van de gemeente Temse, Erfgoeddag en Erfgoedcel Waasland.

Praktisch:


Openingsuren: Erfgoeddag 28 april 10u tot 18u + 4 en 5 mei, telkens van 10u tot 18u
Plaats: AC De Zaat, Frans Boelplein 1, 9140 Temse
Inkom: gratis
Info: info@opstoapel.org – www.opstoapel.org – 0486 89 76 85


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button