wereldhavendagen-Rotterdam-cruise

Wereldhavendagen Rotterdam, een belevenis

1-2-3 september 2017, Havendagen rotterdam

Nederlands grootste jaarlijkse maritieme festival met honderdduizenden bezoekers, begon in 1978 als een ééndaags gebeuren. Dit jaar vierden de Wereldhavendagen dus hun 40ste editie. Dat wilden we met Op Stoapel niet missen.

Enkele van onze bestuursleden beleefden reeds het hoogtepunt van de viering op zaterdagavond. Het was een massaal showspektakel op de ‘BigRoll Baffin’ met groot live-orkest en beroemde artiesten zoals bassist Marc King met zijn Britse band Level 42. Historische schepen en havenvaartuigen cirkelden rond het indrukwekkende schip. Dit alles met een adembenemend vuurwerkspektakel als orgelpunt.  Vanop de Erasmusbrug was het een pracht om naar te kijken.

BigRoll-avondshow

Spectaculaire avondschool op Big Roll met vuurwerk. Foto: Anne Reitsma

Cruise voor 1 dag

Met de andere bestuursleden werd er ’s morgens tegen 9 uur afgesproken aan havennummer 5805, waar ons cruiseschip-voor-één-dag aan de ketting lag. Samen met nog zo’n 1200 mensen gingen we na de incheck rustig aan boord. In één van de bars werd de eerste (maar niet de beste) koffie gedronken. Het schip zette zich ondertussen traag in beweging. Op naar Rotterdam, over de Nieuwe Waterweg, Het Scheur en de Nieuwe Maas.

Het weer was de havenfeesten ongelooflijk genadig. Vanop de bovendekken van The Pride of Hull konden we onder een staalblauwe hemel langs alle kanten genieten van de vergezichten op water, haven en havenstad. Een wereld op zich waar heden en verleden door elkaar verweven liggen en de toekomst gretig vooruitloert.

Bovendeck-Pride of Hull

Het enorme bovendek van The Pride of Hull met prachtige vergezichten.

De voormiddag vloog voorbij en al snel mochten we aanschuiven aan het uitgebreid buffet dat mee in deze cruiseformule zat.

Wat was er te zien?

Maar waar we eigenlijk voor gekomen waren strekte zich uit langs beide oevers van onze vaarweg. Wat kregen we dan zoal te zien vanop de bovendekken? Een willekeurige opsomming van enkele blikvangers:

 • immense containerterminals met al even gigantische portaal- en Ship-to-Shore kranen
 • ontelbare tanks voor chemie, gas en petroleum (er ligt zo’n 1.500km aan pijpleiding in het havengebied)

  Rotterdam-haven

  Zicht op petroleum tanks en schip dat richting zee gaat.

 • een aantal reuzenschepen met opvallend ook de felrode BIGROLL Baffin

  Bigroll

  Bigroll

 • de Wilhelminakade (een drukbezochte strook van de 76,5km kademuren in de Port of Rotterdam), vanhier vertrok de Holland-Amerika Lijn vertrok naar New York (de historische gebouwen werden hier niet tegen de vlakte gegooid)

  Holland-Amerika lijn

  Het voormalige gebouw van de Holland-Amerika lijn is nu een hotel.

 • de skyline van Rotterdam met haar verscheidenheid aan moderne architectuur: de Erasmusbrug (1996), The Red Apple (2009 – 127 meter hoge woontoren), het KPN Gebouw – Toren op Zuid (2000) en De Rotterdam (2013) op de Wilhelminapier

  Wereldhavendagen-Pride of Hull

  Op uitkijk op het bovendek

 • het SS Rotterdam, La Grande Dame, gebouwd in Rotterdam, vertrokken uit Rotterdam en nu weer helemaal terug als hotel en zoveel meer – ooit vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip

  SS Rotterdam-hotel

  Het legendarische cruise schip uit de begin jaren 50, SS Rotterdam. Omgebouwd tot exclusief hotel.

 • de Zr.Ms. Karel Doorman, het grote bevoorradingsschip van de koninklijke marine en de Zr.Ms. Tromp F 803, het tweede Nederlandse fregat van De Zeven Provinciënklasse
 • de op de Boelwerf gebouwde Bernisse
 • een indrukwekkende voorraad ankers & kettingen op de terreinen van Wortelboer, een familiebedrijf dat in de jaren 50 startte met het verkopen van kwaliteitsbouten
 • de Veerhaven met haar historische schuiten
 • de werven van Damen Shiprepair
 • de drijvende bokken en kraanpontons van Hebo-maritiemservice
 • de Maeslantkering (1997), de stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. De reusachtige constructie maakt deel uit van de Europoortkering, het laatste onderdeel van de Deltawerken

En wellicht zag ieder voor zich nog veel meer moois of nog meer curiositeiten langs het traject. Bij het centrum van Rotterdam, vlak voor de Erasmusbrug, maakte het schip een spectaculaire draai (‘straatje keren’) met behulp van slepers uit de haven. Wat later konden we ook nog zien hoe de slepers een enorme waterstraal de lucht in spoten – een vriendelijk vaarwel vanop het water.

Eresaluut van sleper

Eresaluut van Rotterdamse sleper aan de Pride of Hull

Tegen 17uur lag The Pride of Hull opnieuw netjes aangemeerd op de plaats van vertrek. Het was een geweldige ervaring waarbij je met ontzag opkijkt tegen de grootsheid van industrie en techniek. Een herkenbaar gevoel van toen de Boelschepen hier in Temse nog van stapel liepen.

Breng zeker eens een bezoek aan de wereldhavendagen in 2018, een impressie van de afgelopen editie zal je doen watertanden.

marc hauman

 

Met dank aan onze reisleiders Theo en Eddy

foto’s: Marc Hauman, Lieven Muësen, Paul Bertolo


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button