Jos. Boel & zonen - 1900

POSES, een toekomst voor ons scheepsbouwerfgoed

Onlangs berichtten we over de Boelwerf/Cockerill kraan in Temse. Dit beschermd monument is helaas bedreigt erfgoed geworden. De restauratie is jarenlang uitgesteld met als gevolg dat de kosten hoger zijn dan oorspronkelijk begroot. Er gaan stemmen op om de noodzakelijke en dringende restauratie niet uit te voeren en aan te sturen op een afbraakscenario. Wij stellen ons plan POSES daartegenover.

site De Zaat-Temse

Huidige site De Zaat met kraan Temse

POSES

Met Op Stoapel betreuren we deze gang van zaken en willen we mensen de ogen openen met ons plan POSES (Project-Ons-Scheepsbouw-Erfgoed-Scheldeland) waarin de kraan een centrale plaats inneemt. De kraan die na restauratie enorme kansen kan bieden voor de verdere ontwikkeling van het toerisme in de regio. Tevens is het project een eerbetoon aan generaties hard werkende scheepsbouwers in de regio die voor welvaart hebben gezorgd in het Waasland.

Schrijnwerkers Boelwerf 1947

Schrijnwerkers Boelwerf 1947 poseren voor de camera.

POSES is een bundeling van ideeën waarin ook gans de voormalige Boelwerf site, nu woon- en KMO zone De Zaat,  wordt betrokken. het bestaat uit 5 onderdelen:

  • Kraan + bezoekerscentrum
  • Boelwerf wandelparcours
  • Scheepswerven fietsroute Scheldeland
  • Schip of gedeelte ervan
  • Belevingscafé + installaties/simulaties Georges Van Damme plein

Het volledige plan POSES kan je hier raadplegen. POSES

Ronde tafel – Studiedag

In juni is er reeds een ronde tafel geweest rond dit plan met vertegenwoordigers van bewoners, toerisme diensten, erfgoedorganisaties, gemeente Temse, provincie Oost-Vlaanderen, ondernemingen op bedrijventerrein ‘De Zaat’ en het bestuur van Op Stoapel.

POSES-OP Stoapel-9 juni 2016

Ronde tafel POSES 9 juni 2016

Het is voor het eerst dat we met dit plan naar buiten komen en we hopen zo snel mogelijk een studiedag te kunnen organiseren voor het bredere publiek om over onze voorstellen te debateren. POSES is niet te nemen of te laten. Het zijn verschillende voorstellen die verbonden zijn met elkaar maar ook in fases kunnen gerealiseerd worden. Zo is een quick-win het Boelwerf wandelparcours met de kraan als start punt.

Wij hopen dat de kraan, die nu extra in de belangstelling door het prachtige nieuwe boek van Belinda AEBI,  als laatste getuige van het industriële scheepsbouwverleden bewaard mag blijven.  Zo blijven nieuwe generaties en bewoners bewust van wat er zich hier 165 jaar heeft afgespeeld.


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button