O/S Mercator-scheepsbel

Op stap met Op Stoapel 30-03-2019, Oostende – Volzet

Helaas is de reis nu reeds volzet

Naar jaarlijkse gewoonte gaan we weer opstap met Op Stoapel op zaterdag 30 maart 2019. We trekken richting Oostende voor een bezoek aan het O/S (opleiding schip) Mercator, Stadsmuseum ‘De Plate’, Ijslandvaarder Amandine O.129 en het Noordzee Aquarium.

O/S Mercator

Ik denk niet dat er iemand in ons select gezelschap vertoeft die het O/S Mercator NIET kent.
Inderdaad dit opleidingsschip werd in 1932 gebouwd op de werf Ramage & Ferguson Ltd. in Leith, Schotland, ten behoeve van de opleiding van voornamelijk dekofficieren ter Koopvaardij en voer als dusdanig over de wereldzeeën tot 1960 toen het uit vaart genomen werd en in 1961 tot museumschip werd bevorderd, de eerste paar jaren in Antwerpen (waar het thuis hoort) en sinds 1964 in Oostende waar het als een echte toeristische attractie wordt uitgebaat door de Stad Oostende. Beschermd monument sinds 1994.
Het schip is nu 86 jaar jong en werd recentelijk gerestaureerd (9/2015-3/2017) om verdere aftakeling te voorkomen. Het levensverhaal hier vertellen is onmogelijk maar er zijn publicaties genoeg in de handel voor diegenen die geïnteresseerd zouden zijn in de levensloop van dit prachtige schip. 

Stadsmuseum-Heemkundige kring ‘De Plate’

Een heemkundig museum in de voormalige residentie van Koning Lepold I. Het pand uit de late 18de eeuw deed dienst als zomerverblijf van Leopold I, nu dus museum dat gewijd is aan het dagelijks leven in Oostende, dat betekent ook scheepvaart en visserij. Een volle kamer van het museum is gevuld met modellen van de eens zo gekende “maalboten”, verder prachtig materiaal over de haven, de vismarkt, maquette van de oude ronde vismijn “de Cirk”, een gereconstrueerde visserswoonkamer en -herberg anno 1900 (waar we onze boterhammekes gaan oppeuzelen), kunstwerken, modellen van de vuurtoren…
De Leopold II-zaal staat in het teken van toeristisch Oostende anno 1860-1914, de belle époque, met strand- en souvenirartikelen, maquettes van gebouwen, affiches voor evenementen, een mannequin in badpak en iconografisch materiaal over de stad ten tijde van Leopold II. In dit pand overleed in 1850 koningin Louise-Marie, de eerste Belgische koningin en moeder van Leopold II. Haar sterfkamer kan je nog bezoeken.

Amandine-O.129

In Oostende ligt er nog een uniek schip met name de Amandine-O.129, de laatste ijslandvaarder onder Belgische vlag. Gebouwd in Oostende in 1960-1962 op de werf van Richard Panesi als middenslagtreiler, maar in 1974 omgebouwd als een echte ijslandvaarder om 21 jaar later (1995) te worden afgevoerd van het vissersvlootbestand. Haar toekomst was onzeker tot er in 1995 met de Stad Oostende een regeling werd overeengekomen om het schip, in een daartoe speciaal gegraven droogdok, voor het nageslacht te bewaren

0.129 Amandine in een dok aan het NMBS station Oostende

Noordzee Aquarium

In het Noordzee aquarium kan je een zestigtal levende zeedieren bewonderen. Deze zijn ondergebracht in 13 aquaria.
Naast het aquarium is er ook een tentoonstelling van opgezette zeldzame vissen en een uitgebreide verzameling van Noordzeeschelpen, kreeftachtigen en stekelhuidigen. Hier kan je de fauna en flora van de Noordzee bewonderen. 

Praktisch:

  • Opstap bus in Temse 08h15 aan het station NMBS, parking in de nabijgelegen straten,
  • O/S Mercator-Amandine 10h00-13h00

Omwille van het groot aantal deelnemers zullen we ons in twee groepen moeten verdelen, de eerste groep begint met bezoek van het O/S Mercator, de tweede groep met het MV Amandine om tussen 11h20-11h40 de rollen om te draaien,

  • Lunch in het visserscafé van en bezoek aan het Stadsmuseum de Plate, Langestraat 69 – 13h15-15h15. We gaan  met zijn allen rond 13h15 naar het Stadsmuseum De Plate waar de eerste groep bij aankomst de lunch verorbert, de tweede het museum bezoekt om rond 14h15 de rollen om te draaien.
  • Noordzee Aquarium, Visserskaai 25 – 15h30-16h15
  • Vrij bezoek aan Oostende 16h15-18h30
  • Vertrek Oostende 18h45
  • Retour Temse ca.20h30

We verwachten een 50-60 tal deelnemers. Voorlopige prijssetting : leden € 50/pp , niet-leden € 55/pp inclusief broodjesmaaltijd. Inschrijven kan via ons contactformulier.


Goed humeur meebrengen en hopelijk valt het weer wat mee,

Welkom aan boord!Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button