Boelschepen van toen: MS Jagat Samrat

Gedoopt onder het gesternte van de Swastika met een … kokosnoot

Auteur: Paul Bertolo

Onlangs verscheen op de Facebook pagina van Op Stoapel een foto van het Indische vlagschip de ms Jagat Samrat, vertrekkende van Temse voor haar proefreis of was het na aflevering? 

Groot was mijn verbazing dat het schip in haar schouw het logo voer van Cobelfret. Het was blijkbaar door Cobelfret in charter genomen hetgeen bevestigd werd door de Heer August Verdonck – afdeling Cobelfret chartering.

Deze bulkcarrier was met zijn 66.300 MT draagvermogen het derde schip in een reeks van vier dat voor verschillende rederijen op de Boelwerf werden gebouwd in de jaren 1968-1976.

Voor rekening van de Indische rederij Dempo Steamships Ltd, Goa – Indië, werd de kiel van het MS Jagat Samrat op 5 mei 1974 gelegd en werd het schip te water gelaten op 29 november 1974. Aflevering voltrok zich op 4 april 1975 waarop het voor rekening van de charterer Cobelfret aan haar eerste zeeries begon.

Dempo Steamships Ltd werd op 24 juni 1965 opgericht als een niet-gouvernementele maatschappij en geregistreerd in het Register van Maatschappijen in Goa, Indië. Deze rederij is inmiddels ter ziele gegaan.

Zoals gezegd werd het schip te water gelaten op 29 november 1974 en gezegend door Miss Umadevi Dempo, dochter van oprichter en voorzitter van Dempo Steamships Ltd. De priester was een Sikh met tulband!

Pittig aspect van de zegening was dat de boeg van het schip getooid was guirlandes en een Swastika en dat de klassieke fles champagne vervangen werd door een kokosnoot.

De Swastika was “in casu” niet bedoeld om het Nazi regime in herinnering te brengen maar wordt in Indië als “geluksbrenger” beschouwd. Het woord is afgeleid van het Sanskriet en betekend letterlijk “het teken van wel-zijn, van levenskracht, geluk of heiligheid”. Het is als het ware een zonnesymbool, zonnewiel, iets als “laat de terugkeer van het licht alle duisternis wegnemen”. Het hoeft geen betoog dat de swastika hier werd beschouwd als een voorbode voor een goede vaart.

Nu is het geweten dat een kokosnoot zich zo maar niet laat stukgooien. Zo vertelde mij Mack Riské, lid van het Boelwerf kokosnoot-team van dienst, dat zij ettelijke malen het stukgooien van de noot moesten beproeven. Ze moesten minutieus een snede in het omhulsel van de kokosnoot zagen zodat de noot al zo goed als gekraakt was voor haar rendez-vous met de voorsteven.

De kokosnoot werd dan door Miss Umadevi met kracht en onder een wolk van rijstkorrels tegen de boeg te pletter gegooid, hetgeen bij deze unieke doopplechtigheid wonderwel lukte, en het schip gezwind het water indook.

Een ander pittig detail van dit schip zou erin bestaan hebben dat de bemanningsverblijven zo waren ingericht dat het “kastensysteem”, eigen aan de Indische identiteit, zorgvuldig in stand gehouden werd. Dus de officieren werden netjes gescheiden van de lagere bemanningsleden. Het “kasteel” was dus ietwat anders ingericht, alhoewel daar weinig van te merken valt tijdens de plannenvergelijking met drie quasi zusterschepen namelijk:  

 • E.R. Antverpia (bouwnummer 1439 van 1968),
 • Mineral Alegria (Bouwnummer 1471 van 1973) en
 • Mineral Belgium (Bouwnummer 1486 van 1976).

Dempo Steamships is failliet gegaan in 1987, het schip zelf zou in 1993 zijn afgebroken.

Auteur: Paul Bertolo

 • De MS JAGAT SAMRAT is een Bulkcarrier geregistreerd onder de vlag van Indië;
 • IMO nummer: 7357476;
 • Bouwnummer Boelwerf 1478;
 • Bouwjaar 1975;
 • De lengte is 234,8 m en de breedte is 32 m.

Bronnen:

 • www.shipspotting.com
 • Interviews met Eddy Van Grevelingen en Mack Riské
 • Bedrijfsblad Boelwerf nummers 34 (december 1974) & 36 (april 1975).


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button