Copyright Puertomaderodiario.com.ar

Inspiratie voor onze kraan uit … Buenos Aires

We kregen onlangs een e-mail van een Temsenaar uit Zuid-Amerika. Hij wou ons een beetje inspiratie bezorgen voor de toekomst van de M22 Hensen-kraan in Temse. Lees alvast deze e-mail van Wim Van Cauteren:

Beste,

Ik zie op jullie website dat de Boelwerfkraan helaas bedreigd erfgoed is. Hopelijk kan de kraan gerestaureerd worden.

Ik heb jaren in Buenos Aires (Argentinië) gewoond. Puerto Madero is een voormalig havengebied dat nu volledig gerestaureerd is (te vergelijken met de Docklands in Londen). De voormalige havenkranen hebben ze laten staan en zijn gerestaureerd. Men noemt deze decoratieve kranen nu de gele kraanvogels of gruas amarillas in het Spaans.  

De restauratie van deze kranen in Puerto Madero hebben er mee voor gezorgd dat Puerto Madero (volgens Tripadvisor) de tweede belangrijkste toeristische attractie van Buenos Aires is geworden.

Copyright Puertomaderodiario.com.ar
Copyright Puertomaderodiario.com.ar
Copyright Voyagevirtuel.info C. Rozay
Copyright Pablo F. Cepero

In Puerto Madero in Buenos Aires zijn twee soorten havenkranen bewaard. De twee gelijkaardige kranen komen oorspronkelijk uit Oost-Duitsland (DDR) en dateren van de jaren ’70. De andere kraan is ouder en dateert uit de jaren ’20. Beiden soorten kranen zijn in levendige kleuren geschilderd en worden ’s avond mooi verlicht. Misschien kan dit ter inspiratie dienen voor de restauratie van de kraan van Temse? Misschien kan er een ontwerpwedstrijd gehouden worden om de Boelwerfkraan een alternatieve, levendige kleur te geven ipv het industrieel grijs? Hopelijk kan de kraan gerestaureerd worden!

Misschien nog iets over mezelf: Ik ben geboren in Temse en heb er tot mijn 12 jaar lagere school (Hollebeek) gelopen. Nu werk ik al meer dan 20 als handelsattaché voor FIT (Flanders Investment & Trade) op verschillende Belgische Ambassades en Consulaten.
Zo heb ik 7 jaar als handelsattaché op de Belgische Ambassade in Buenos Aires gewerkt. Mijn echtgenote is trouwens Argentijnse. Ik werk nu reeds 3 jaar in Mexico-City, en het bevalt ons zeker. Maar ik ben mijn ‘roots’ niet vergeten en interesseer me voor de geschiedenis van Temse. Zo heb ik o.a. een pagina op wikipedia geschreven over het oude kasteel van Temse dat helaas in 1782 is afgebroken. 
Hopelijk zal de Boelwerfkraan niet hetzelfde triestige lot ondergaan als de twee kastelen die Temse ooit heeft bezeten.

Hopelijk zal de Boelwerfkraan niet hetzelfde triestige lot ondergaan als de twee kastelen die Temse ooit heeft bezeten.

Met vriendelijke groeten,

Bekijk hier waar de kranen zich bevinden op Google Maps. Meer over de geschiedenis van de Gruas de Puerto Madero kan je vinden in dit artikel in het Spaans.

Verleden van de Boelwerfkraan

De M22 Hensen-kraan werd in 1956 gebouwd door de Nederlandse firma Hensen uit Rotterdam (later overgenomen door Stork). Voor de opbouw is bij Cockerill Yards in Hoboken was ook de firma Nobels-Peelman uit Sint-Niklaas betrokken. In 1982 werd Cockerill Yards door de Boelwerf overgenomen. In 1986 werd de inactieve kraan met een ponton en de hijsbok Brabo overgebracht naar Temse. Op 3 dagen tijd werd de torenkraan van meer dan 200 ton afgebroken, vervoert en terug opgebouwd. De torenkraan heeft een belangrijke industrieel-archeologische waarde. De kraan is het laatste fysieke overblijfsel van een bedrijf, dat een bijzondere socio-culturele waarde voor Temse heeft. Daarnaast is de kraan ook een merkteken voor de Schelderegio. In 2003 werd de kraan erkend als beschermd monument.

Toekomst van de Boelwerfkraan

Op Stoapel starte al een aantal projecten rond de kraan op. Zo lieten we met Op Stoapel al eens een ontwerp maken door Karl Meersman. Ondertussen is het al een tijdje stil rond het restauratiedossier van 2016. In Amsterdam is er een hotel gemaakt in de Hensen-kraan op de scheepswerf NDSM. Inspiratie genoeg dus.

Copyright Richard Broekhuijzen
Copyright Richard Broekhuijzen


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button