Herdenking overleden scheepsbouwers 2021

Voor het derde jaar op rij hield erfgoedvereniging Op Stoapel vzw een herdenking voor alle overleden scheepsbouwers zowel in Temse als wereldwijd.

Enkele tientallen oud-scheepsbouwers en geïnteresseerden kwamen samen aan de oude Boelwerfkraan op de site de Zaat.

“Dit voor een bloemenhulde en een minuut stilte voor verongelukte en overleden scheepsmakkers, zowel van de Boelwerf in Temse als wereldwijd”, stelt voorzitter Eddy Van Grevelinge. “Er werd voor de overleden scheepsmakkers ook een gedicht geschreven door Erik Van Britsom. Dat is ter plaatse aan de Boelwerfkraan te lezen. We herdachten ook speciaal de asbestslachtoffers in de scheepsbouw en lanceerden het project ‘Godetia’. Heel wat van onze Boelwerf collega’s hadden te maken met de gevolgen van asbest en bij sommige kende dit een fatale afloop.”

Bij de opbouw van het schip de Godetia werd de kankerverwekkende stof asbest immers volop gebruikt. Het schip is sinds drie weken uit de vaart genomen.

“Met Op Stoapel organiseren we begin volgend jaar, in februari of maart, ook een avond rond asbest en we overwegen de aankoop van de maquette van de Godetia”, Iedereen die de scheepsbouwer genegen is, is nu al van harte uitgenodigd”, besluit Van Grevelinge.

Auteur: Kurt Vermeir

Copyright tekst en foto’s: EditieTemse.beCopyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button