Gegidste wandelingen Boelwerf

Geregeld organiseert Op Stoapel vzw gegidste wandelingen en voordrachten voor groepen over Boelwerf in de Scheldegemeente Temse

Deze worden op maat aangeboden al naargelang het tijdsbestek, interessegebied, weersomstandigheden, leeftijd deelnemers… Eventueel gecombineerd met de plaatselijke culinaire troeven kunnen we een programma uitwerken op maat van uw organisatie.

 

Boelwandeling

De Boelwandelingen die we al sinds 2009 op regelmatige basis organiseren, vertrekken in AC de Zaat, waar mooie maquettes van schepen die op Boelwerf zijn gebouwd, staan opgesteld. Nadien gaat de wandeling langs belangrijke plaatsen die nog zichtbare restanten bevatten van de werf op de voormalige site waaronder de enig overgebleven scheepskraan. Vervolgens gaan we  naar het centrum waar ook andere belangrijke elementen in de geschiedenis van Temse aan bod komen.  Hugo Van Britsom maakte onlangs een handboek voor het gidsen van de wandeling met talrijke foto’ s, daaruit vloeide ook een brochure voort. Deze wordt telkens ter beschikking gesteld aan de deelnemers.

Bijeenkomst op de Scheldedijk met scheepskraan op de achtergrond

Bijeenkomst op de Scheldedijk met scheepskraan op de achtergrond

Hierna een klein overzicht van recente bezoeken.

Rondleiding vriendengroep aalst 2/12/2018

Zaterdag 2 december 2018 mochten we een groep van 15 vrienden ontvangen n AC De Zaat voor een Keynote uiteenzetting over Boelwerf door onze voorzitter Lieben Muësen. De gemeente Temse had voor koffie en thee gezorgd. Nadien werd er een bezoek gebracht aan de maquettes hier opgesteld, met deskundige uitleg van Hugo Van Britsom die hierover ook een brochure heeft gemaakt. Nadien volgde een wandeling op de vroegere site begeleid door Hugo, Eddy Van Grevelinge en Mack Riské, allen echte Zaatmannen. Gelukkig hadden de weergoden nog even de regen uitgesteld.

We kregen volgende reactie van de deelnemers:

‘Bedankt voor de prima uiteenzetting, het onthaal en de verdere begeleiding door erg gedreven medewerkers die ooit op Boel gewerkt hebben. We hebben ‘s avonds bij het aperitief nog veel over het bezoek gesproken, en hebben gisteren bij onze thuiskomst nog lang gepiekerd over de wiskundige uitleg in de heel interessante brochure.’

We danken Luc Valcke voor de interesse voor onze vereniging en de gemeente Temse voor de accommodatie.

 

Erfgoeddag 2016

Op de afgelopen erfgoeddag op 26 april kon het publiek deelnemen aan onze Boelwandeling. deze legde voor de gelegenheid de focus op rituelen op een scheepswerf (thema erfgoeddag 2016). Voor een verslag van deze erfgoeddag klik hier.

Erfgoeddag 2016, Boelwandeling met vlaggen ritueel op het Frans Boelplein

Erfgoeddag 2016, Boelwandeling met vlaggen ritueel op het Frans Boelplein

KBC voordracht de Zaat

Op 2 juni 2016 gaven we een voordracht over de geschiedenis van de Zaat aan de hand van beelden en film in opdracht van KBC voor de inwoners van de nieuwe Zaat. Ook hier werd AC de Zaat als uitgelezen locatie gekozen. Meer dan 100 geïnteresseerden kwamen hun licht opsteken over de roemrijke geschiedenis van de plek waar ze nu wonen. Nadien volgde een receptie waar heel wat informatie kon uitgewisseld worden. We konden rekenen op een erg aandachtig publiek dat verbaasd was over wat zich decennialang hier heeft afgespeeld.
Dergelijke voordrachten kunnen altijd aangepast worden naar beschikbare tijd en interessegebied. Ook kleinere groepen ontvangen we graag. We trekken dan naar een gezellige kader zoals bv. wijnbar de Correctie, gelegen vlakbij ons lokaal ‘De Stuurhut’ waar ons archief zich bevind en dat ook kan bezocht worden.

Voordracht op 9 juni in wijnbar De Correctie voor mensen uit de toeristische sector.

Voordracht van voorzitter Lieven op 9 juni in wijnbar De Correctie voor mensen uit de toeristische sector.

Bezoek Mercatorkring

Op donderdag 23 juni 2016 heeft een delegatie (Eddy VG, Eddie G,Jean DB, Paul B) van Op Stoapel de leden van de Mercatorkring uit Antwerpen vergast op een variante van de “Boelwandeling” zoals uitgeschreven door Op Stoapel. Op Stoapel pakte uit met een opstelling van de Boelwerf maquette in de zaal De Arcke van het AC De Zaat, zaal 5e verdiep, van waaruit, met uitzicht op de hedendaagse toestand buiten, reeds een goed beeld kon geschetst worden van wat ooit eens de Boelwerf was. Tevens werd de stamboom van de Boel-familie en de realisaties gedurende het 165 jarig bestaan van de werf, samen met waar “Op Stoapel” voor staat, kort belicht.

Eddy geeft uitleg bij de maquette van Boelwerf in AC De Zaat

Eddy geeft uitleg bij de maquette van Boelwerf in AC De Zaat

De verkorte wandeling bracht ons langs het monument van het Boelwerf-erfgoed, namelijk de kraan, om verder via omliggende straten, met toelichting van straatnaamgeving en anekdotes door te steken naar de markt waar naar goede Boeltraditie in Café Rita (ten tijde van een werkende Boelwerf “bij Zwarte Maria”) de wandeling werd afgerond met een frisse pint.

Café Rita, markt Temse

Café Rita, markt Temse

De Mercatorkring delegatie van een tiental personen was zeer tevreden over de organisatie en invulling van deze twee uur durende omzwerving

Wat is de Mercatorkring ?

De Mercatorkring werd opgericht in 1994, als uitloper van de eerste Eurosail ’93 te Antwerpen, door enkele oudgedienden van het voormalige Belgische opleidingsschip Mercator. De oorspronkelijke bedoeling was om een vriendenkring op te richten van ex-opvarenden van het voormalige Belgische schoolschip, maar gezien dit een uitstervend ras is werd de kring al vlug toegankelijk gesteld voor iedereen met een hart voor “onze” Mercator, zodat de Mercatorkring nu een 70-tal leden telt.

Wenst u met uw organisatie een gegidste wandeling te maken op de voormalige site of kiest u liever voor een multimediale voordracht contacteer ons gerust.

De wandelingen worden meestal georganiseerd in samenwerking met de gemeente Temse die AC de Zaat ter beschikking stelt tegen een kleine vergoeding, voor voordrachten en als startpunt voor de wandelingen.
Afhankelijk van het programma wordt een bijdrage gevraagd voor onze vereniging. Zo steunt u onze vzw en kunnen wij ons werk verder zetten om het erfgoed van de scheepsbouw te bewaren.

Wenst u meer info dan kan u ons bereiken via deze link.Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button