Erfgoeddag – ‘Stoapelloop’

‘Stoapelloop’, Erfgoeddag 24/04/16
Boelcafé en wandeling

Het thema van Erfgoeddag 2016 is ‘Rituelen’. Rituelen waren er ook op een scheepswerf. Denken we maar aan de feestelijkheden die er plaats vonden bij een ‘tewaterlating’, bij de ‘kiellegging’, bij de vlaggensymboliek, bij een ‘overdracht’ tussen scheepsbouwer en rederij, …

Aan de hand van een Boelwandeling die gegidst wordt door voormalige Boelmannen op het voormalige terrein leggen we uit waar de verschillende afdelingen zich bevonden. Er wordt ook ingegaan op overgebleven elementen uit de omgeving die een link hadden met Boelwerf. Tradities en rituelen worden nader toegelicht bij de verschillende ankerplaatsen van het parcours.

Het Boelcafé in AC de Zaat is het begin- en eindpunt van de wandeling. Een plek vol herinneringen aan de werf door de vele foto’s en maquettes die er opgesteld staan. Meteen heeft men ook een zicht op de huidige Zaat en kan men vergelijken met hoe het vroeger was. Voor deze gelegenheid zal er ook een installatie worden gebouwd waarin een leuk spel is verwerkt dat een tewaterlating zal evoceren. Natuurlijk is ons Boelcafé traditioneel een ontmoetingsplaats waar men verhalen van vroeger kan delen met anderen bij een goed glas.

Praktisch:

Erfgoeddag zondag 24 april 2016. toegang is gratis.
De wandelingen zullen doorgaan om 10u30, 14:00 en 15:00. Duurtijd ongeveer 2 uur
Startpunt is AC De Zaat, Frans Boelplein 1, 9140 Temse.

Boelcafé: vijfje verdieping AC De Zaat is doorlopend open van 10u tot 18u

Info: 0486 89 76 85, opstoapel@scarlet.be,


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button