Erfgoeddag 2024 ( verslag )

 

opbouw tentoonstelling

thuis op de boelwerf

De erfgoeddag had dit jaar als thema ‘Thuis’. Dat gaf aanleiding tot het nodige opzoekingswerk rond het verenigingsleven op en naast de Boelwerf en dit werd uitvoerig voorbereid door onze werkgroep.

Een bijzondere pluim verdient hier onze voorzitter Eddy die alle uitgaves van ‘De Zaat’ (570) en Boelwerf (42) heeft doorpluisd en fotomateriaal en teksten heeft ingescand om deze in verschillende mappen te klasseren en in een groot aantal kaders te plaatsen voor onze expositie in de Galerij Philippus Nijs. Voorwaar een echt monnikenwerk en waardevolle verrijking van ons Boelwerfarchief.

 

 

 

Op de erfgoeddag hadden we een gedeelde expo met aan ‘Onder/dak’, een projectie rond migratie en thuisgevoel in het Waasland. De bezoekersteller stond op 120, niet onaardig op dezelfde dag van de koers Luik-Bastenaken-Luik waarvoor veel mensen op zondag voor hun scherm gekluisterd zaten.

De meest positieve verrassing was wel het bezoek van een cameraploeg van VRT die onze expo met een rubriek vereerde op nationale televisie tijdens de nieuwsuitzending van VRT, volgend op een radio-interview met Radio 1 tijdens De Ochtend met Jan Van Delm. Deze onverwachte eer viel ons te beurt met een interview van onze voorzitter Eddy Van Grevelingen rond het opzet van de expo en een gesprek met Emre Öz, kleinzoon van een boelarbeider van Turkse afkomst. Ook dat verhaal is deel van ‘Thuis’.

Nog een onverwachte bezoeker was Riet De Block-Heirman, voormalige redactrice van het informatieblad ‘De Zaat’ die met enige emotie vaststelde dat haar pennevruchten zoveel jaren later opnieuw in de kijker werden gezet door onze erfgoedvereniging. Haar werk is in elk geval niet verloren gegaan, bij deze een woord van dank aan haar jarenlange bijdrage in deze uitgaves die gretig werden gelezen in menig gezin dat van de Boelwerf leefde.

 

… op de radio …  

interview met onze voorzitter Eddy Van Grevelinge

(  RADIO 1 De Ochtend met Jan Van Delm – opname Rudy Sommereyns 21/04/2024 )

 

… op televisie …

interview met Emre Öz, Eddy Van Grevelinge en Riet De Block-Heirman

(  VRT journaal 19u  – opname Rudy Sommereyns 21/04/2024 )

 

Er werd een schat aan hobby’s tentoongesteld met activiteiten die ons te ver zouden brengen om deze allemaal op te noemen. Een aantal daarvan zijn zeker een extra vermelding waard: de voetbalploeg KSK Boelwerf die tot 1997 in de nationale competitie speelde, de ondertussen beruchte Zaatschieters, een sportschietersclub waarvan sommige leden geselecteerd werden voor Europese kampioenschappen en Olympische Spelen, een volleybal-, basketbal- en atletiekclub die de Boelcross organiseerde, een pagaaiclub, zwemvereniging (De Zaatzwemmers), wandelclub (De Stapelaars), schrijfclub (Boelschrijvers), toneelclub, zangclub en zelfs een eigen harmonie: De Boelharmonie.

 

 

sfeerbeelden

 

 

onverwacht bezoek

 

 

Kers op de taart was een mooie testimonial van de directeur van de Academie- en Vaktekenschool, die Op Stoapel een warm hart toedraagt. De Vaktekenschool heeft voor Op Stapel ook een link met de Boelwerf, want hier werden tekenaars en vakmannen opgeleid voor de voormalige scheepswerf.


Verslag : Eric Bauwelinck

 

 Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button