Erfgodpaneel-Boelwerf

Boelwerf paneel nieuw motorhometerrein Temse

Enkele jaren geleden kregen we de vraag  van de gemeente Temse om mee te werken aan een erfgoedpaneel over de Boelwerf voor het nieuwe motorhometerrein. Op 10 augustus werd deze parking ingehuldigd.

‘Den Onderhoud’

Het terrein is gelegen achter het administratief centrum ‘De Zaat’  van de gemeente Temse en de politie. Vroeger waren hier de gebouwen van ‘Den Onderhoud’ gevestigd. Voor WOII was het de katoenfabriek van de familie Vanderschueren. Zij woonden in  een prachtig herenhuis aan de Oeverstraat nu ‘Salons Den Oever’.

Na WOII ging de fabriek dicht en werden de gebouwen door Boelwerf opgekocht. Schoorstenen en een deel van de gebouwen werden in de jaren 60 gesloopt door Boelwerf. Het overgebleven gebouw werd het gebouw van ‘Den Onderhoud’. Het was het laatste gebouw van de Boelwerf dat gesloopt werd (2006) om plaats te maken voor een parking.

De plek draagt dus wel wat geschiedenis met zich mee, vandaar het idee van een erfgoedpaneel voor de motorhome toeristen die hier aanbelanden.

Parking Motorhomes

Vroeger konden de motorhome toeristen terecht op de kaai, weliswaar met een prachtig zicht maar zonder voorzieningen. Na klachten over overlast werd er gekozen voor de huidige plek achter AC De Zaat. Nu met alle voorzieningen die de moderne motorhome toerist nodig heeft; veilig en centraal gelegen met alle bezienswaardigheden, winkels en horeca op wandel afstand. Via info-en erfgoedpanelen wordt de toerist geïnformeerd.

Erfgoedpaneel Boelwerf

Cultuurbeleidscoördinator Sophie Vermeire vroeg ons om mee te werken aan een erfgoedpaneel dat een beknopte weergave moest zijn van de roemrijke geschiedenis van Boelwerf. Hoe konden we in één oogopslag een idee geven van de werf voor een publiek dat nog nooit van Boelwerf heeft gehoord en geen voorkennis heeft van schepen en/of scheepsbouw? Het resultaat mag er zijn hoewel er natuurlijk een keuze moest gemaakt worden wat wel en wat niet, 165 jaar geschiedenis in een notendop. Er werd ook een link gelegd naar de huidige site.

Erfgodpaneel-Boelwerf

Erfgoedpaneel Boelwerf motorhometerrein

inhuldiging parking

Voor de inhuldig van het motorhome terrein waren er toespraken van: Geert Vandersickel (schepen van Lokale Economie), Franky De Graeve (schepen van Toerisme) en Luc De Ryck (burgemeester Temse). Franky De Graeve vernoemde ook onze vereniging voor onze bijdrage aan de panelen. Nadien volgde de plechtige opening. met de gebruikelijke fotoshoots van burgemeester en schepenen. Wij waren vooral benieuwd naar het erfgoedpaneel. Uiteraard mocht een receptie niet ontbreken, weliswaar onder een donkere hemel met wat druppels maar dit mocht de pret niet drukken.

Inhuldiging-motorhome parking-Temse

Inhuldiging door burgemeester Luc De Ryck en schepenen Franky De Graeve,  Geert Vandersickel en Lieve Truyman geflankeerd door de jeugdbelleman. Op de achtergrond de infopanelen.

Erfgoedpaneel-Op Stoapel

Leden van onze Raad van bestuur bij het paneel

Boelwerf parcours

Het erfgoedpaneel is het eerste infobord dat verwijst naar de Scheepswerf op gans de site en dat bijna 25 jaar na het faillissement van Boelwerf en na 10 jaar bestaan van onze erfgoedvereniging. Voor ons is dit slechts een opstapje naar het Boelwerf parcours dat in ontwikkeling is en hopelijk kan gerealiseerd worden in de komende jaren. Het parcours zal ook een veel breder en groter publiek moeten bereiken gezien het gelegen zal zijn op de voormalige site langs de Schelde in de buurt van de enig overgebleven kraan die als monument is beschermd. Ook hier zal de samenwerking met de gemeente Temse cruciaal zijn voor het welslagen van het project. Later meer nieuws hierover.

We danken Sophie Vermeire voor de goede samenwerking en de gemeente Temse voor de uitnodiging.

Foto’s en tekst: Lieven Muësen

 


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button