4 schepen (Temse - Methania (achteraan), Ortelius -E.R. Brugge (vooraan), op het toppunt van Boelwerf in 1978

Boelboek ‘Boelwerf in beeld’ terug verkrijgbaar

In 2014 stelden we het boek “Boelwerf in Beeld” voor op de Erfgoeddag, toen nog in de aanwezigheid van de vaste fotografen van de Boelwerf Alex Suanet en Jimmy Hemelaer. Het boek is een hele tijd niet beschikbaar geweest maar we kregen regelmatig de vraag of we nog exemplaren te koop hadden. Na overleg tussen Op Stoapel en de Provincie werd er in 2023 beslist om het boek opnieuw te laten drukken. De samenstelling van het boek was in handen van rijksarchivaris Johan Dambruyne en Anthony Demey. Het boek kwam er met de samenwerking van Op Stoapel, Provincie Oost-Vlaanderen en het Rijksarchief.

 

Eddy Allcock in gesprek met auteur Johan Dambruyne en Boelwerffotografen Jimmy Hemelaer en de 92 jarige Alex Suanet

Eddy Allcock in gesprek met auteur Johan Dambruyne en Boelwerffotografen Jimmy Hemelaer en de 92 jarige Alex Suanet op de voorstelling van het boek op erfgoeddag 27/04/2014

 

Derde druk

Op 13 december 2023, om 9 u, werd de derde en licht aangepaste versie van het Boek “Boelwerf in Beeld” aan de pers voorgesteld.

Via de Webwinkel van Op Stoapel is het boek terug verkrijgbaar.

 

 

Boelwerf in beeld: Een fotografische terugblik

Johan Dambruyne

In 1994 legde de grootste scheepswerf van België definitief de boeken neer. Het faillissement luidde meteen ook het einde van de Belgische scheepsbouwindustrie in. Vandaag behoort de Boelwerf tot het industrieel en cultureel erfgoed van het Waasland. Het uitzicht van de voormalige industriële site onderging intussen een grondige transformatie, maar een aanzienlijk deel van het bedrijfsarchief bleef gelukkig bewaard.

In dit prachtig fotoboek richt rijksarchivaris Johan Dambruyne de schijnwerper op de buitengewoon rijke fotocollectie van de voormalige Temsese scheepswerf, waarvan het Rijksarchief Beveren een belangrijk deel bezit. Aan de hand van zorgvuldig geselecteerde foto’s wordt teruggeblikt op de glorierijke en bewogen geschiedenis van de Boelwerf. Door het hoog artistiek gehalte en de evocatieve kracht van het fotomateriaal wordt de werf als het ware opnieuw tot leven gewekt. De nostalgische beelden zullen velen niet onberoerd laten. Boelwerf in beeld richt zich tot iedereen die in scheepsbouw en maritiem erfgoed geïnteresseerd is.

Boelwerf in beeld is een co-uitgave van de Provincie Oost-Vlaanderen en het Rijksarchief in België. Het boek, voorzien van hardcover, wordt gedrukt op kunstpapier en in een speciaal formaat. Het boek telt 200 pagina’s en ongeveer 150 grote kleuren- en zwart-witfoto’s.Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button