Belgica wordt vervangen
Het oceanografisch onderzoeksschip Belgica krijgt in 2020 een gloednieuwe opvolger. Dat heeft de ministerraad beslist. Het schip viert dit jaar zijn 32ste verjaardag en heeft zijn maximale levensduur bereikt, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). Aan zijn opvolger hangt een kostenplaatje van 54,45 miljoen euro.
Belgica en Temse
De Belgica werd in Temse gebouwd in 1984 en kreeg het bouwnummer 1514. het kreeg zijn vuurdoop bij de schipbreuk van de Mont-Louis die radio actief materiaal vervoerde. Het schip kwam geregeld terug naar zijn thuisbasis Temse voor beveloverdrachten die gepaard gingen met zeer succesvolle open deur dagen.
Werkterrein Belgica
Het schip voert niet enkel opdrachten in eigen land uit, maar werkt ook mee aan Europese onderzoeksprogramma’s. Met zo’n 200 dagen per jaar op zee verzekert het vaartuig zowel het toezicht van de kwaliteit van het zeemilieu als talrijke expedities voor wetenschappelijk onderzoek. Haar belangrijkste werkterrein is de Noordzee (750 000 km2).
Met meer dan 900.000 kilometer op de teller heeft de Belgica uitstekende diensten geleverd, vindt Sleurs. “Het heeft onmiskenbaar bijgedragen tot de ontwikkeling en internationale uitstraling van ons zeewetenschappelijk onderzoek”. De Belgica werd in de jaren tachtig gebouwd voor een periode van 25 jaar. De vooropgestelde pensioenleeftijd werd intussen al met zeven jaar uitgesteld.
In de loop der jaren werd het schip ingeschakeld voor 920 campagnes voor wetenschappelijk onderzoek en monitoringsopdrachten. Jaarlijks vaart de Belgica gemiddeld 175 dagen en 105 nachten uit. Daarbij wordt gemiddeld 92 procent van de beschikbare vaartijd benut. De laatste jaren is het aantal vaardagen dat verloren is gegaan door technische pannes, aanzienlijk gestegen, net als de onderhoudskosten.
De levensduur van het nieuwe onderzoeksschip bedraagt 30 jaar. Voor dit najaar staat een marktonderzoek geprogrammeerd. In 2017 volgt de overheidsopdracht, terwijl voor de bouw zelf wordt gemikt op de periode tussen eind 2017 en eind 2019. De oplevering en ingebruikname zouden begin 2020 moeten gebeuren.
Wat er met het oude schip zal gebeuren is onduidelijk. Wellicht zal de sloop het trieste lot zijn.
Tenzij het schip een plaats kan krijgen in een erfgoedplan dat het scheepsbouwverleden in de Scheldergio als onderwerp heeft. Op dit terrein is Op Stoapel vzw actief aan het zoeken naar een draagvlak voor dergelijk initiatief.
bron: Belga – Op Stoapel