Albert-Belgique-Boelwerf

Inventarisatie archief Op Stoapel

Met Op Stoapel zijn we begonnen met de inventarisatie van ons archief en tentoonstellingsmaterialen. Dit gaat niet alleen over materiële zaken maar ook over het reeds gedeeltelijk gedigitaliseerd archief zoals de Zaatblaadjes en de talrijke foto’s en video’s.

Schenkingen

Gedurende de jaren heeft Op Stoapel documenten en objecten verzameld die te maken hebben met de Boelwerf. Meestal zijn het giften van mensen die er nog gewerkt hebben of familieleden van werknemers die nog iets gevonden hebben over Boelwerf. Gezien onze beperkte behuizing zijn we genoodzaakt om zaken te weigeren.  Daarom gingen we ook niet actief op zoek maar namen we schenkingen wel met dankbaarheid aan.  Zo hebben we stukken kunnen ontvangen van ondermeer Piet van Dycke, zoon van scheepsingenieur Frank van Dycke en van Rita Hemelaer, dochter van ingenieur en leerkracht Maurice Hemelaer. De laatste aanwinst  is een maquette en foto’s van de LPG tanker  ‘Kemira gas’, het laatste bouwnummer (1546) van Boelwerf ons geschonken door Deloitte accountancy uit Hasselt.
De volledige lijst met schenkers kan je hier terug vinden.
Daarnaast hebben we gedurende ons bestaan ook heel wat expo-materiaal laten aanmaken en ook dit zal nu geïnventariseerd worden.

Link met bouwnummers

Na bijna 10 jaar  werd het dringend tijd om orde te brengen in ons archief en daar zijn we deze zomer mee begonnen. Na een gesprek met de archivaris van het Rijksarchief van Beveren en tips her en der hebben we een systeem ontwikkeld dat toelaat dat we snel kunnen zoeken of we materiaal hebben betreffende een bepaald onderwerp en dat ook snel weten te vinden.  Er wordt ook zoveel mogelijk een link gelegd met bouwnummers van de schepen. Momenteel worden de bouwlijsten  door Eddy Van Grevelinge up to date gemaakt en ook gekoppeld aan IMO nummers. Voor het eerst in de geschiedenis zal er binnenkort een volledige correcte lijst worden voorgesteld. Dit onder de supervisie van ex-tekenaar, Boelwerfkenner en bestuurslid Jean De Block.

Op Stoapel zal zijn archief ook toespitsen op documenten en materialen die kunnen tentoon gesteld worden. Specifieke documenten die behoren tot het bedrijfsarchief die geen tentoonstellingswaarde hebben.zullen overgedragen worden aan het Rijksarchief van Beveren. Evenals unieke waardevolle papieren documenten en foto’s die een professionele bewaring vereisen.

Toegankelijkheid archief

De volgende vraag die zich stelt is of het brede publiek toegang heeft tot ons archief. Dat wordt momenteel bekeken door onze Raad Van bestuur. Het is uiteraard belangrijk dat een archief ontsloten wordt en er gebruik van gemaakt kan worden. Tevens moeten we op onze hoede zijn dat er geen zaken verdwijnen of beschadigd worden.

Er ligt nog heel wat werk op de plank en het zal een werk van jaren zijn. Langzaam maar zeker werken we eraan verder. Op Weekend op de Helling  9-10 september, in Rupelmonde brengen we alvast enkele mooie stukken mee uit ons archief.


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button