WEV-toeritische gids

Watererfgoed Vlaanderen, Toeristische gids, infomoment 4/10

We hebben er een tijdje niets meer van gehoord maar nu is Watererfgoed Vlaanderen (WEV) terug. Voorzitter Eric Van Hooydonck heeft de fakkel overgedragen aan Eddy Stuer, de man achter de Belgica. Wij waren met Op Stoapel lid van WEV en hebben zowel met Eric als met Eddy meerdere malen samen gewerkt. beiden verdienen ons respect. We wensen WEV veel succes met de nieuwe weg die is ingeslagen. Op 4 oktober organiseren ze alvast een infomoment i.v.m. het Europees jaar van het erfgoed in 2018. In hun nieuwe toeristische gids wordt ook Op Stoapel vermeld als contact voor het ontdekken van het watererfgoed in Temse.

infomoment Europees jaar van het erfgoed 4 oktober

Uit Nieuwsbrief  ‘Getijden’ WEV:

Iedereen weet het intussen. Volgend jaar wordt het ‘Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed’, waarvan iedereen hoopt dat dit hetzelfde effect zal hebben als het Monumentenjaar (officieel het ‘Europees Jaar van het Bouwkundig Erfgoed’) in 1975.  Maar dat zal afhangen van de wijze waarop de burgers, vrijwilligers en verenigingen, daar op inspelen. In 1975 waren zij ook de stuwende kracht.

Watererfgoed Vlaanderen wil zijn best doen om het watererfgoed in de vitrine te zetten. Niet met grootse projecten : de totaal te verdelen subsidiepot bedraagt amper 8 miljoen euro voor ALLE 28 lidstaten.

Wat kunnen we wel doen ?

Op de studiedag in Zierikzee in mei knoopten we gesprekken aan met de Nederlandse Federatie voor Varend Erfgoed. Binnenkort willen we samen zitten om een zogenaamde “twinning” uit te werken tussen onze 2 verenigingen.

Maar we willen ook onze leden op de hoogte brengen van de mogelijkheden die het Europese programma biedt. Wie weet voelen sommige Vlaamse organisaties zich geroepen om een initiatief te nemen maar dan is het wel nodig te weten wat allemaal kan en wat niet kan.

Daarom houden we op 4 oktober een informatiemoment.

Erfgoedconsulent Patrick Van den Nieuwenhof zal in mensentaal de subsidiekanalen toelichten.

Iedereen is welkom op woensdag 4 oktober om 14 uur in de prachtige nieuwe lokalen van de Koninklijke Jachtclub, Thonetlaan 133, 2050 Antwerpen.

Voor leden van Watererfgoed Vlaanderen is de toegang gratis. Niet leden betalen 5 euro.

Gelieve voor vrijdag 29 september uw komst te melden.

Toeristische gids ‘Genieten aan het water in Vlaanderen’ brengt Vlaams watererfgoed in beeld

Uit Nieuwsbrief  ‘Getijden’ WEV:

Bestuurslid Marcel Schoeters schreef in opdracht van WEV de toeristische gids ‘Genieten aan het water in Vlaanderen’. Met deze gids wil de vereniging Watererfgoed Vlaanderen dit patrimonium onder de aandacht brengen van het grote publiek. Hopelijk vindt ook de overheid in dit bijkomende instrument bijkomende argumenten om de vrijwaring van al dit erfgoed verder actief te ondersteunen.

Het boek neemt je mee langs het Vlaamse watererfgoed van Knokke tot Voeren. Vlaanderen dankt immers een groot deel van zijn welstand aan zijn havens en de waterwegen die er mee in verbinding staan. Wat het rivierenstelsel zelf niet aankon, werd bijgepast door een systeem van kanalen. Sommige daarvan zijn al zo oud, dat ze niet eens meer herkenbaar zijn als kunstmatige waterweg.

-Om deze havens bij de tijd te houden en de toenemende goederenstromen te kunnen verwerken, kregen ze er steeds nieuwe dokken en kades bij. Een groot deel daarvan is omwille van hun ligging en de toenemende scheepscapaciteit in onbruik geraak en wacht op een nieuwe functie.

-Het stelsel van natuurlijke en kunstmatige waterwegen en onze kustwateren hebben vaak geleid tot de bouw van specifieke schepen. Private en publieke restauratieprojecten hebben deze vaartuigen als rondvarend ambassadeur of museumschip voor het nageslacht bewaard. Ook de scheepswerven waar dat is gebeurd vormen een belangrijk stuk industrieel erfgoed.

– In vele steden, zoals Gent, Mechelen, Dendermonde en Diest, zijn overwelfde waterlopen weer aan de oppervlakte gebracht. Daardoor hebben de inwoners van deze steden de band met ‘hun’ water weer teruggekregen

-Om de steden van schoon drinkwater te voorzien, hebben eerdere generaties een infrastructuur uitgebouwd die dat water soms erg ver ging ophalen.

-Beken en rivieren hebben eeuwenlang de natuurlijk drijfkracht geboden voor watermolens.

– Heel wat watererfgoed heeft een tweede leven gekregen als horecazaak.

Het boek werd uitgegeven door Lannoo en kost 24,95 euro. 


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button