Ontmanteling Hensenkraan in Vlissingen

Dagboek Eddy en Paul

Martien Stapper liet ons onlangs weten dat de Hensenkraan in Vlissingen op de werf van Damen zou ontmanteld worden voor transport naar Rotterdam. Het lot van de zusterkraan van onze Hensenkraan M22 vonden we uiteraard heel interessant.

Op maandag 31 mei 2021 zijn Eddy en Paul naar Vlissingen getrokken om alles op de gevoelige plaat te zetten, maar buiten dat de hijsbok een paar keer van richting veranderde en wij dachten dat hij het tegengewicht ging tillen en naar beneden zou halen, niet dus, gans de dag gewacht maar niks meer te zien, dus ontgoocheld naar huis.     

Dinsdag 1 juni was Paul alleen ter plaatse, maar ook toen was er weinig beweging te merken. Wel waren we ondertussen getipt dat er berekeningsfouten waren gemaakt. Zo moesten er nieuwe berekeningen gemaakt worden om de giek met het tegengewicht naar beneden te halen. Omstreeks 16u werden we gebeld dat ze de giek er gingen afnemen maar ondertussen was Paul vertrokken richting België. We hebben alleen foto’s van Jan Parent.

Woensdag 2 juni ging Eddy terug naar Vlissingen waar de giek ondertussen al lag te rusten op het ponton, maar gelukkig hebben we de demontage gezien van de machine kamer. Op donderdag werd het laatste gedeelte op het ponton gezet en laat in de avond overgebracht naar Rotterdam.

Verslag Jan Parent

De Hensenkraan van scheepswerf Damen in Vlissingen is begin juni 2021 gedemonteerd om een tweede leven te beginnen als hotel in Rotterdam.

De ruim 50 meter hoge 40 tons kraan met nummer 526-00 was bijna 65 jaar een beeldbepalend in Vlissingen. Eerst op de afbouwkade van de Koninklijke Maatschappij de Schelde en later, na het verdwijnen van deze werf, heeft Damen nog jaren gebruik gemaakt van de kraan op hun bedrijfsterrein. Maar omdat de kraan niet meer nodig is wilde Damen er vanaf. De nieuwe eigenaar Edwin Kornmann Rudi van het Faralda Restauratie Fonds is degene die voorkomt dat de kraan naar de sloop gaat. Hij laat de kraan restaureren om er uiteindelijk een hotelfunctie met een aantal luxe suites van te maken.

Ervaring met een dergelijk project is opgedaan met hetzelfde type Hensenkraan op het terrein van de voormalige NDSM-werf in Amsterdam. Daar staat nu het Faralda Crane Hotel.

De demontage van de kraan in Vlissingen gebeurde in drie fasen. Eerst werd de giek verwijderd met behulp van een drijvende bok en een extra kraan op de wal. Daarna werd de kolom onder het machinehuis in tweeën gebrand. Opmerkelijk bij het verwijderen van de giek was dat het contragewicht van 40 ton er niet eerst is uitgehaald. Volgens de Hensen-methode was dit in het verleden gebruikelijk als de giek voor onderhoud naar beneden moest. Nu koos men om onduidelijke redenen ervoor om de giek samen met het contragewicht te laten zakken. In de praktijk bleek dit een kwestie van een beetje gokken. Want tot twee keer toe moest het hijspunt worden herberekend en het werk tijdelijk onderbroken. Bij de laatste herberekening was de giek overigens al losgebrand van de kolom. Dat bleek niet helemaal zonder risico te zijn want bij voorzichtig een stukje hijsen bleek de 67 meter lange giek over te hellen vanwege onbalans. Een weg terug was er niet meer en een tweede kraan bracht uitkomst om de giek in balans te houden. Uiteindelijk verliep de hele demontage naar wens en zijn de kraandelen op een ponton gezet voor transport over water vanuit Vlissingen naar Rotterdam. Op weg naar een nieuwe toekomst als hotel. Voor wie belangstelling heeft … een overnachting zal tussen de 800 en 1200 euro kosten.

Auteurs: Eddy Van Grevelinge, Paul Bertolo en Jan Parent



Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button