Kranen in 3D

3D , we hebben er allemaal wel al eens iets van gehoord en gezien. 3D puzzels zijn zo’n voorbeeld .Het lijkt allemaal mooi en simpel maar dat is het zeker niet !! Er komt meer bij kijken dan men denkt.

Alles staat of valt bij het ontwerp van het te vervaardigen object, of het nu om een kraan gaat of je wil een miniatuur auto maken het maakt niet zo veel uit maar voor alles geldt dezelfde regel een deugdelijk ontwerp! en de juiste software, die in alle vormen te vinden is bv Blender 3d beschikbaar onder de vorm van free and open source software  (De kranen zijn met andere software gemaakt)

Bovenstaand filmpje toont een klein voorbeeld hoe men te werk gaat op de pc.

Je start met het maken van een gewone 2D tekening , millimeter papier is hier een must !! Je maakt je 2D tekening op een schaal die de helft is van de schaal die je wil voor het eindproduct, voor onze maquette was dat 1/500  .

Met een daarvoor speciaal ontworpen programma , duur in aankoop en niet zo makkelijk in gebruik , start je op een nogal vrij simpel ogend raster. Al naar gelang wat je wil maken start je met een vierkant, cirkel, ruit trapezium of iets anders . Dat wordt dan uitgerekt, gedraaid tot een basisvorm verschijnt.

Bv een Hensen kraan bestaat uit 8 verschillende onderdelen die elk apart dienen ontworpen te worden.

Telkens je iets ontworpen hebt moet het doorgestuurd worden ter controle , indien het niet kan afgedrukt worden zoals je het indiende moet je de nodige aanpassingen uitvoeren en opnieuw ter controle doorsturen. Als je wijzigingen moet uitvoeren heeft dat een grote invloed op de rest van je project !! alles moet dan aangepast worden om de verhoudingen te respecteren.   Om je een idee te geven , het ontwerpen van de Hensenkraan heeft ongeveer 150 uur geduurd eer het ontwerp compleet en op schaal was .

Hensenkraan op schaal

Hensenkraan op schaal 1/500

Met 3D printing kan je veel bereiken maar niet alles is mogelijk , vb een Hensen kraan in het klein is dus niet mogelijk gewoon omdat er te veel details zijn.

Het printen gebeurd in verschillende landen: Engeland, Nederland, Zweden en Italië zijn er enkele van , onze kranen worden in Nederland gedrukt !

Wanneer de stukken bij ons arriveren zijn ze wit en kaal, optuigen is de volgende stap .Hier kruipen ook een paar uur werk in , lijmen, schilderen (3 lagen) en bedraden.

Detail van het rijwerk op rails

Detail van het rijwerk op rails

3D printen kan in een groot aantal materialen , zo heb je 4 verschillende soorten plastiek, verkrijgbaar in 6 verschillende kleuren, 7 verschillende soorten metaal gaande van gewoon ijzer over aluminium tot 18 of 24K goud en platina .

PHB kraan. Deze stonden aan de droogdok.

PHB kraan. Deze stonden aan de droogdok.

Dus je kan heel veel met 3D printen maar dat was niet altijd het geval, 10 jaar geleden was enkel plastiek voor handen en maar in 3 kleuren, dat printen kon van enkele uren tot dagen gaan, naargelang de grote van het object. Die tijden zijn gelukkig voorbij en de snelheid om tot een bruikbaar stuk te komen worden ook steeds hoger.

Een paar voorbeelden hoe de kranen binnenkomen:

Volledige kraan.

Volledige kraan.

Peinerkraan

Voet met kabelhaspel

Je ziet dat de stukken nog onbeschilderd zijn.

Je ziet dat de stukken nog onbeschilderd zijn.

Dit is zo wat in het kort wat er bij het project (3d kranen) te pas kwam.

Marc


Tagged: , ,


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button