gevallen kraan Mei 1957

De omgevallen kraan

De familie van ons overleden Op Stoapel lid Jean De Block, heeft zijn archief geschonken aan onze vereniging. Wij gaven dit in bewaring bij het Rijksarchief in Beveren. Eén van de dossiers vonden we zo interessant dat we het hier willen vermelden. Deze unieke tekst is van Jean zelf:

RITS-Boelwerf
Jean vertelt één van zijn verhalen aan een student van het RITS.

De omgevallen kraan op de Boelwerf

Maar zij kreeg haar kraanman “Lutteurke Abdon” niet te pakken.

Het moet in mei geweest zijn in 1957, op een zaterdagmorgen omstreeks half elf. Drie afschrijvers waren komen werken om een koppelingszijde af te tekenen van een in aanbouw zijnd drijvend droogdok, dat in tien afzonderlijke delen werd gemaakt.
Dit werk gebeurde op het dek van dit stuk droogdok met behulp van een optische kijker met draaiende prismaspiegels. Omdat dit toch wel iets nieuws en speciaals was, had een van hen een fotocamera meegebracht om dit werk vast te leggen op foto.
Op een bepaald ogenblik hoorden zij een daverend geluid alsof er een grote stalen sectie uit een kraan was gevallen. Enkele seconden later begon de werfsirene te loeien en dat wees toch op een ernstige gebeurtenis.

gevallen kraan Mei 1957
gevallen kraan Mei 1957

Freddy Verhulst, een van de afschrijvers, riep ineens “GOD, DEN ABDON ZIJN KRAAN IS WEG. Kijk zij staat ginder niet meer!!!” Wij waren namelijk aan het werk achter het in aanbouw zijnde schip van Helling 3. Snel lieten wij alles achter, de Freddy, Jozef Vergauwen en de Werner De Bouw die zijn fotoapparaat niet vergat mee te nemen.
De omgevallen kraan was de oudste van de werf en was ten dienste van scheepshelling nummer 2 en de stockplaats van de voorste voormontage. Alles in de buurt van het hoofdgebouw voor leidinggevend personeel van directie en bedienden, en toen gelegen aan de ingang van de werf.
Toen wij op de plaats van het gebeuren arriveerden waren er nog maar hooguit 10 personen aanwezig .
De Werner begon onmiddellijk foto’s te nemen, terwijl de Freddy en de Jozef vragen begonnen te stellen over het gebeurde.

Tekening kraan Jean De Block
Tekening van de kraan door Jean De Block

Wat was er nu gebeurd: Abdon Van Overschelde, de kraanman, wilde een kleine deksectie van hooguit 10 Ton ophijsen, waarbij de hijskracht stond ingesteld op 25 ton. Toen de kraan begon te trekken begon zij zich vreemd te gedragen, alsof zij wel 100 Ton moest hijsen. De kraanfles (arm) bewoog zich voorover en tuimelde naar beneden, toen de neus van de kraanfles de grond raakte, bleef zij enkele seconden staan om een valzijde te kiezen.
Abdon die zijn kraan goed kende, en reeds al eerder had ervaren dat bij het zwenken haar wielen soms van de grond kwamen, was op de deze gebeurtenis toch al wat voorbereid, en wist wat hij zou moeten doen als er wat zou gebeuren. En nu was het zover.
Abdon was reeds uit zijn cabine gekropen achter op het platform, en hing daar aan de platformreling klaar om te springen. Toen de kraan een valzijde had gekozen , sprong hij vanop ongeveer vijf meter hoogte naar beneden. Met veel geluk en de veerkrachtige sprong van een worstelaar, kwam hij gelijktijdig met zijn twee voeten op de grond, en liet zich als een valschermspringer rollen. De schrik hing hem wel even om het lijf, maar toen hij zag dat alles goed was afgelopen was hij daar gauw overheen.


Toen wij ter plekke aangekomen waren, was hij reeds opgevangen in de verpleegdienst. Toen de overheid hem 14 dagen shockherstelverlof aanbood ging hij daar niet op in, maar er werd aangedrongen; tenslotte had zijn kraan hem willen vloeren, maar was zij daar niet in gelukt. Het was een overwinning zoals een ander, en wat geluk moet men altijd hebben.
Krijgt men hier nu verlof voor, oh God, OK dan. Na die veertien dagen was hij in ieder geval tevreden dat hij terug mocht komen werken als kraanman, en vanaf dan als de erkende beste, meest ervaren enz.
Later werd hij ook gevraagd als kraanman voor de schepen in afbraak, ’t zaterdags in overwerk.


Dat dit drama moest gebeuren daar waren de meeste aanpikkers het over eens. De oorzaak was meer dan metaalvermoeidheid. De vele waarschuwingen van de arbeiders hebben nooit mogen baten.

Tekst Archief Jean De Block (Zaterdag 14 September 1957)

De kraan waarmee Abdon Van Overschelde mee gekanteld was wordt weer opgebouwd

Lees hier ook zeker de tekst over Jean De Block zelf, en de tekst over de verhuis van zijn archief hier.



Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button