open deur Belgica in Temse gaat niet door!

Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 zou het schip de Belgica voor de zevende keer open-deur houden in Temse. Ingevolge technische problemen is het oceanografisch schip ‘Belgica’ minimaal tot begin oktober buiten dienst. Daardoor kan de opendeur nier doorgaan en zal ook de Belgica Expo in de Watermolen komen te vervallen. 
De bevelsoverdracht zal evenwel wel doorgaan. Deze vindt plaats op de Kleine Kaai op vrijdag 11 september om 14u. Eerder stelde deze parel van de Boelwerf zijn deuren open in 1986, 1989, 1993, 1996, 2005 en 2011. Telkens met massale belangstelling van binnen en buiten Temse..

Een kind van de Boelwerf
De Boelwerf heeft in zijn 165-jarig bestaan (1829-1994) talrijke paradepaarden en curiosa gerealiseerd, die de deskundigheid en het vakmanschap van de Temsese scheepsbouwers illustreren en hun reputatie uitdragen over de wereldzeeën. De Belgica is er één van. Een investering van 11 miljoen euro. De werf verwierf het order (bouwnr. 1514) in november 1982. Op 25 juni 1984 verliet het schip de scheepswerf voor zijn proefvaart. Dit was net op tijd om te worden ingezet voor de schipbreuk van de Mont-Louis, een schip dat radio-actief materiaal vervoerde. Deze vuurdoop bewees meteen haar uitzonderlijke waarde.
De officiële doopplechtigheid vond pas naderhand plaats: in Oostende op 11 oktober 1984. Koningin Fabiola, meter van de Belgica, doopte het schip. De gemeente Temse was peter en werd vertegenwoordigd door burgermeester Désiré Van Riet.

De naam Belgica
Het schip kreeg de naam Belgica naar het vaartuig van de beroemde Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache (1866-1934). Hij voer als officier op de schepen van de Holland-Amerikalijn en op de mailboten van de lijn Oostende-Dover. In 1897-1899 ondernam hij een wetenschappelijke Zuidpool-expeditie met de driemaster Belgica, met als resultaat baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen. De Belgica overschreed de poolcirkel in een nacht die 1 600 uren duurde en volbracht als eerste een overwintering in het pakijs van de Zuidpool.
De Gerlache ondernam ook nog een expeditie naar de Perzische Golf en ontdekkingsvaarten in de Noordelijke poolzeeën. Hij verwierf de titel van baron en werd benoemd tot directeur-generaal van de Zeemacht.

Missie en terrein
De Belgica is een oceanografisch schip. Oceanografie is de studie van de oceanen. Het vaartuig kan alle soorten stalen nemen en ze ook snel analyseren in de laboratoria aan boord. Het schip voert niet enkel opdrachten in eigen land uit, maar werkt ook mee aan Europese onderzoeksprogramma’s. Met zo’n 200 dagen per jaar op zee verzekert het vaartuig zowel het toezicht van de kwaliteit van het zeemilieu als talrijke expedities voor wetenschappelijk onderzoek. Haar belangrijkste werkterrein is de Noordzee.

Belgica voor anker bij zijn vorig bezoek in Temse in 2011

Belgica voor anker bij zijn vorig bezoek in Temse in 2011

Specificaties
Eigenaar: Ministerie van Wetenschapsbeleid
Bediener: Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee, departement van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Bemanning: Belgische marine
Thuishaven: marinebasis van Zeebrugge
Vlag: Belgische marine
Lengte: 50,9 m
Breedte: 10 m
Waterverplaatsing: 1 200 ton
Kruissnelheid: 12 knopen (22 km/u.)
Bemanning: 15 personen
Wetenschappers: tot 16 personen
Autonomie: 20 dagen of 9 200 km
Werkingskosten: ca. 1 250 000 euro per jaar

 

Met dank aan Luc De Ryck voor de tekst.



Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button