Maquette-Prins Philippe

Maquette carferry Prins Philippe

Onlangs schonk Ivo Van Bruyssel een maquette van de carferry Prins Philippe aan Op Stoapel. Hij was amper 16 toen hij deze mooie maquette bouwde. De schenking aan Op Stoapel is een eerbetoon aan zijn vader Edgard van Bruyssel die 45 jaar op de Boelwerf heeft gewerkt.

Prins Philippe-maquette-Boelwerf

Maquette carferry Prins Philippe gebouwd door Ivo van Bruyssel

Ondertussen is de glazen kast gereinigd en is de bodemplaat hersteld door onze secretaris Paul Bertolo. De maquette zal te bezichtigen zijn op onze nieuwjaarsreceptie op 14 januari 2017.

Prins Philippe-Car ferry-Boelwerf

Carferry Prins Philippe – BN 1476 Boelwerf,1973

Edgard Van Bruyssel

Ivo kreeg de microbe voor de scheepvaart te pakken via zijn vader. Edgard Van Bruyssel werd geboren op 10 mei 1925 en begon zoals zovelen die tijd op 14 jarige leeftijd als nagelheetmaker bij de klinkers. Nadien werkte hij zich op tot schrijnwerker na het volgen van de avondvakschool in de Akkerstraat in Temse. Edgard werkte in de afbouw op de schepen op stroom onder de supervisie van ‘Den houten Hemelaer’. Het was zwaar en gevaarlijk werk in alle weersomstandigheden. Om die reden verbood Edgard  zijn kinderen waaronder Ivo,  om te gaan werken op de werf. Edgard werd op het einde van zijn leven zoals zovelen slachtoffer van het onbeschermd werken met asbest en stierf op 13 maart 2007 aan longvlieskanker.

Edgard Van Bruyssel

Edgard Van Bruyssel

Ivo Van Bruyssel

Ivo had graag in de maritieme sector gewerkt maar werd uiteindelijk Chef-kok in zijn eigen restaurant Bloemendael in de Doornstraat. Daar kwamen heel wat werknemers en kaderleden van Boelwerf over de vloer dus bleef er een band bestaan. De interesse voor de scheepvaart is altijd gebleven en dat kan je zien in zijn huis. Houtbewerking is hem met de paplepel ingegeven. De houten maquette van de Prins Phillipe is hiervan een bewijs net zoals heel wat zelf gemaakt meubelair met maritieme elementen in de woning van Ivo. Wist  je dat de glazen kast rond de maquette is gemaakt van latjes die nog van de afbraak van het Engelse passagiersschop Orion komen. Zoals vele werknemers toen bracht ook vader regelmatig overschotjes allerhande mee van de werf.

Passagiersschip Orion

Passagiersschip Orion afgebroken op Boelwerf in de jaren 60

Ivo is ook een goed zeiler en nam ondermeer deel aan de Tall ship race met het Russisch zeilschip ‘MIR’ van Spanje naar Antwerpen.

Ferry’s op Boelwerf

Hoewel de bouw van mail/pakketboten en ferry’s vooral een zaak was van Cockerill Yards in Hoboken werden er vanaf de jaren 60 ook ferry’s gebouwd op Boelwerf. Het waren allemaal carferry’s.  Voor de Oostende-Dover lijn bouwde Boelwerf in totaal 5 schepen: Koningin Fabiola (1962), Princesse Astrid (1963), Prins Philippe (1973), Prince Laurent (1974) en Prins Filip (1992).

Prins Philippe/Prins Filip

De Prins Philippe had 2 voorgangers, allen gebouwd bij Cockerill Yards in Hoboken nl. Prince Philippe I (1940), na omgebouwd geweest te zijn tot oorlogsschip door de Engelse Navy, gezonken in 1941 na een aanvaring – Prince Philippe II (1948), bijna identiek als de eerste, na verhuurd te zijn aan een Zweedse rederij in 1973 vergaan t.g.v. een brand. Het waren gewone ferry’s op de Oostende-Doverlijn voor passagiersvervoer, later kwamen de carferry’s voor voertuigen en passagiers.

De Prins Philippe III gebouwd op Boelwerf in 1973 werd verkocht in 1986 aan Italië en kreeg daar de naam ‘Moby Love’. De ferry werd uiteindelijk doorverkocht aan Griekenland in 1993 en vaarde er als achtereenvolgens ‘Panagia Tinou 2’, ‘Express Athina’ en ‘Express Limnos’ tot 2011 waarna hij gesloopt is in Turkije. De Prince Laurent uit 1974 vaart, hoewel fel verbouwd, wel nog in de Griekse wateren als Superferry II.

Meer nostalgische foto’s hier.

In 1992 werd dan zijn opvolger Prins Filip, de grootste carferry ooit door RMT besteld, gebouwd op Boelwerf. Deze vaart nog steeds onder de naam ‘Calais Seaways’ voor de rederij DFDS tussen Calais en Dover.

Calais Seaways-Prins Filip-carferry-Boelwerf

Carferry Prins Filip nu Calais Seaways voor DFDS

Bedankt Ivo voor deze mooie schenking!

Lieven Muësen


Copyright Op Stoapel VZW   |   site by WebXclusive®, digital marketing agency

Facebook Iconfacebook like button